Omlet ziemniaczany - jajeczny z boczkiem: przepis | Przepisy.pl pixel

Omlet ziemniaczany z wędzonką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

63

heart
983 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

417 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1444 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

6 sztuk

30 mililitrów

1 szczypta

2 łyżki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki podgotuj w mundurkach, obierz i pokrój w plastry.

Omlet ziemniaczany z wędzonką - Krok 1

Krok 2

Dymki posiekaj, pomidory pokrój w plasterki, a bekon w kostkę. Bazylię posiekaj.

Omlet ziemniaczany z wędzonką - Krok 2

Krok 3

Tłuszcz roztop, dodaj bekon, cebulę i ziemniaki.

Omlet ziemniaczany z wędzonką - Krok 3

Krok 4

Dopraw pokruszoną mini kostką Knorr i pieprzem i podsmaż do zrumienienia.

Omlet ziemniaczany z wędzonką - Krok 4

Krok 5

Jajka roztrzep, dodaj mleko, szczyptę pieprzu i bazylię i wylej na patelnię.

Omlet ziemniaczany z wędzonką - Krok 5

Krok 6

Na wierzch ułóż pomidorki. Podsmaż pod przykryciem, aż jajka się zetną.

Omlet ziemniaczany z wędzonką - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Oliiwa

    Oliiwa , 28.06.2021

    Daje 8/10 więc dałam zadużo Bazyli za krótko gotowałam ziemniaki a tak to oki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Dębska

    Lidia Dębska , 29.12.2020

    Bardzo dobre poleca.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Money Makers

    Money Makers , 16.09.2020

    Dobre, tylko trochę za dużo bazylii

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Grześków

    Edyta Grześków , 09.08.2015

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet ziemniaczany z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet ziemniaczany z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet ziemniaczany z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet ziemniaczany z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet ziemniaczany z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet ziemniaczany z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet ziemniaczany z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet ziemniaczany z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet ziemniaczany z wędzonkąOmlet ziemniaczany z wędzonką

Zwykły omlet może zamienić się w przepyszny konkretny obiad. Puszysta konsystencja dania przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Połączenie jajek i mięsa to tradycja pochodząca prosto z Ameryki – tam tradycyjne śniadanie to jajecznica na bekonie. Zalewanie jajkami ziemniaków to z kolei pomysł hiszpański, gdzie w podobny sposób przygotowuje się frittatę. My proponujemy omlet na wędzonym boczku z ziemniakami i pomidorami. Danie wcale nie jest trudne w przygotowaniu, praca zajmuje około 40 minut, czyli mniej więcej tyle, ile tradycyjny obiad. Rodzinie na pewno zasmakuje taka zapiekanka. Prace zacznij od podsmażenia ziemniaków z boczkiem cebulką – gdy przybiorą rumiany kolor, wylej na patelnię roztrzepane jajka z mlekiem. Możesz dodać odrobinę świeżych ziół i innych przypraw. Podsmaż omlet przez chwilę, a następnie ułóż na wierzchu pokrojone w plastry pomidory. Przykryj patelnie, zmniejsz ogień i pozwól ściąć się całość. Uważaj jedynie by omlet nie przypalił się od spodu. Podawaj na gorąco.