Oponki serowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Oponki serowe

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

2

heart
44 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 szczypta

0.5 szklanki

3 sztuki

500 gramów

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze wszystkich składników wyrabiamy gładkie,elastyczne ciasto. Rozwałkujemy je na podsypanym mąką blacie na grubość około cm. Wycinamy szklanką kółka,a nastepnie małym kieliszkiem,w każdym kółku po środku małą dziurkę.W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz/olej

Krok 2

Wkładamy mały skrawek ciasta,gdy od razu wypłynie,wówczas możemy śmiało smażyć. Smażymy oponki z obu stron,aż będą pięknie rumiane.Zdejmujemy z tłuszczu i przekładamy na papierowy ręcznik aby nieco tłuszczu odsiąkło. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Oponki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Oponki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Oponki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Oponki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Oponki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Oponki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Oponki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Oponki serowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej