Orzechowa fantazja przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orzechowa fantazja

Autor: Justyna Leniart

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

125 gramów

2 sztuki

2 łyżki

0.75 szklanki

3 szklanki

2 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

200 gramów

1 puszka

250 gramów

75 gramów

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki razem posiekać. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Wyłożyć na blaszkę. Piec 10min w tem. 180°C.

Krok 2

Z mleka, budyniu, 1łyżki mąki i 4 łyżek cukru ugotować budyń. Ostudzić. Utrzeć masło dodając po jednej łyżce budyniu.

Krok 3

Blaty nasączyć przegotowaną wodą. Na jednym rozsmarować dżem porzeczkowy. Na to masę. Przełożyć drugi blat. 75g masła roztopić, dodać cukier, miód, orzechy. Ciepłą masę orzechową posmarować wierzch placka. Wstawić do lodówki na noc.

Justyna Leniart

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzechowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzechowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzechowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzechowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzechowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzechowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzechowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orzechowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kanapkowe jeżyki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej