
Składniki
3 szklanki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
125 gramów
2 sztuki
2 łyżki
0.75 szklanki
3 szklanki
2 sztuki
1 łyżka
4 łyżki
200 gramów
1 puszka
250 gramów
75 gramów
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki razem posiekać. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Wyłożyć na blaszkę. Piec 10min w tem. 180°C.
Krok 2
Z mleka, budyniu, 1łyżki mąki i 4 łyżek cukru ugotować budyń. Ostudzić. Utrzeć masło dodając po jednej łyżce budyniu.
Krok 3
Blaty nasączyć przegotowaną wodą. Na jednym rozsmarować dżem porzeczkowy. Na to masę. Przełożyć drugi blat. 75g masła roztopić, dodać cukier, miód, orzechy. Ciepłą masę orzechową posmarować wierzch placka. Wstawić do lodówki na noc.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej