Orzechowa fantazja przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orzechowa fantazja

Autor: Justyna Leniart

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

125 gramów

2 sztuki

2 łyżki

0.75 szklanki

3 szklanki

2 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

200 gramów

1 puszka

250 gramów

75 gramów

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki razem posiekać. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Wyłożyć na blaszkę. Piec 10min w tem. 180°C.

Krok 2

Z mleka, budyniu, 1łyżki mąki i 4 łyżek cukru ugotować budyń. Ostudzić. Utrzeć masło dodając po jednej łyżce budyniu.

Krok 3

Blaty nasączyć przegotowaną wodą. Na jednym rozsmarować dżem porzeczkowy. Na to masę. Przełożyć drugi blat. 75g masła roztopić, dodać cukier, miód, orzechy. Ciepłą masę orzechową posmarować wierzch placka. Wstawić do lodówki na noc.

Justyna Leniart

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzechowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzechowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzechowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzechowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzechowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzechowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzechowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orzechowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej