Orzechowa fantazja przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orzechowa fantazja

Autor: Justyna Leniart

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

125 gramów

2 sztuki

2 łyżki

0.75 szklanki

3 szklanki

2 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

200 gramów

1 puszka

250 gramów

75 gramów

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki razem posiekać. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Wyłożyć na blaszkę. Piec 10min w tem. 180°C.

Krok 2

Z mleka, budyniu, 1łyżki mąki i 4 łyżek cukru ugotować budyń. Ostudzić. Utrzeć masło dodając po jednej łyżce budyniu.

Krok 3

Blaty nasączyć przegotowaną wodą. Na jednym rozsmarować dżem porzeczkowy. Na to masę. Przełożyć drugi blat. 75g masła roztopić, dodać cukier, miód, orzechy. Ciepłą masę orzechową posmarować wierzch placka. Wstawić do lodówki na noc.

Justyna Leniart

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzechowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzechowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzechowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzechowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzechowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzechowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzechowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orzechowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Golonka gotowana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej