Butter chicken (Garam Masala) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Butter chicken (Garam Masala)

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

heart
66 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

284 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

4 cm

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

2 sztuki

5 łyżek

50 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyciśnij sok z limonki, a cebulę pokrój w kosteczkę. Kłącze imbiru, czosnek oraz chili umieść w kielichu miksera. Dodaj olej, jogurt, dwie łyżki przyprawy Garam Masala Knorr oraz odrobinę soli. Całość dokładnie rozdrobnij. Wlej sok z cytryny. W marynacie umieść udka na co najmniej 12 godzin.

Butter chicken (Garam Masala) - Krok 1

Krok 2

Orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw na 12 godzin.

Butter chicken (Garam Masala) - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklij cebulę, dodaj do niej orzechy nerkowca. Smaż chwilę, aż zaczną się rumienić. Dodaj resztę przyprawy Garam Masala Knorr, kmin rzymski oraz kurkumę. Dodaj pomidory z puszki oraz wlej 100 ml wody. Całość gotuj ok. 8 minut, a następnie zmiksuj na jednolity sos w kielichu miksera.

Butter chicken (Garam Masala) - Krok 3

Krok 4

Na patelni grillowej smaż kurczaka z obu stron, tak aby były widoczne paski po grillowaniu. Mięso przełóż do sosu, dodaj marynatę jogurtową. Całość gotuj ok. 20 minut.

Butter chicken (Garam Masala) - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kurczaka podawaj z ryżem oprószonym kolendrą.

1

Opinie o przepisie

  • Mateusz Nowicki

    Mateusz Nowicki , 03.02.2019

    butter chicken powinien być żółty w kolorze, polecam mniej pomidorów. więcej kurkumy i jogurtu. nerkowce mozna zastąpić migdałami i poslodzic cukrem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Butter chicken (Garam Masala) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Butter chicken (Garam Masala) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Butter chicken (Garam Masala) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Butter chicken (Garam Masala) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Butter chicken (Garam Masala) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Butter chicken (Garam Masala) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Butter chicken (Garam Masala) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Butter chicken (Garam Masala) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Butter chicken (Garam Masala)Butter chicken (Garam Masala)

W każdej kuchni na świecie znajdzie się potrawa, która będzie jej klejnotem koronnym, klasykiem, bez którego nie można się obejść i od którego często zaczyna się swoją przygodą z egzotyczną kuchnią. W przypadku Indii jest to butter chicken, żartobliwie zwany przez Hindusów ich największym towarem eksportowym. Możesz być pewny, że żadna szanująca się indyjska restauracja nie pominie butter chicken w swoim menu. Na czym polega jego magia? To proste. Jest pyszny, a ty zaraz dowiesz się, jak go przygotować we własnym domu.

Dla kogo?

Dla osób, które chcą zacząć swoją przygodę z kuchnią indyjską. Butter chicken pokaże ci smak Indii!

Na jakie okazje?

Butter chicken jest daniem głównym, dlatego podaje się go zazwyczaj w formie obiadu lub lunchu. Jako danie jednogarnkowe łatwo spakować je do pracy czy szkoły.

Czy wiesz, że?

W języku hindi prawidłową nazwą butter chicken jest murgh makhani, jednak ze względów turystycznych spora część Hindusów używa międzynarodowego, angielskiego odpowiednika.

Dla urozmaicenia:

Butter chicken świetnie komponuje się z plackami naan.