
Składniki
800 gramów
4 cm
1 sztuka
2 łyżki
100 gramów
2 sztuki
5 łyżek
50 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wyciśnij sok z limonki, a cebulę pokrój w kosteczkę. Kłącze imbiru, czosnek oraz chili umieść w kielichu miksera. Dodaj olej, jogurt, dwie łyżki przyprawy Garam Masala Knorr oraz odrobinę soli. Całość dokładnie rozdrobnij. Wlej sok z cytryny. W marynacie umieść udka na co najmniej 12 godzin.
Krok 2
Orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw na 12 godzin.
Krok 3
W garnku na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklij cebulę, dodaj do niej orzechy nerkowca. Smaż chwilę, aż zaczną się rumienić. Dodaj resztę przyprawy Garam Masala Knorr, kmin rzymski oraz kurkumę. Dodaj pomidory z puszki oraz wlej 100 ml wody. Całość gotuj ok. 8 minut, a następnie zmiksuj na jednolity sos w kielichu miksera.
Krok 4
Na patelni grillowej smaż kurczaka z obu stron, tak aby były widoczne paski po grillowaniu. Mięso przełóż do sosu, dodaj marynatę jogurtową. Całość gotuj ok. 20 minut.
Dobra rada:
Kurczaka podawaj z ryżem oprószonym kolendrą.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa Garam Masala Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejInne przepisy
Butter chicken (Garam Masala)
W każdej kuchni na świecie znajdzie się potrawa, która będzie jej klejnotem koronnym, klasykiem, bez którego nie można się obejść i od którego często zaczyna się swoją przygodą z egzotyczną kuchnią. W przypadku Indii jest to butter chicken, żartobliwie zwany przez Hindusów ich największym towarem eksportowym. Możesz być pewny, że żadna szanująca się indyjska restauracja nie pominie butter chicken w swoim menu. Na czym polega jego magia? To proste. Jest pyszny, a ty zaraz dowiesz się, jak go przygotować we własnym domu.
Dla kogo?
Dla osób, które chcą zacząć swoją przygodę z kuchnią indyjską. Butter chicken pokaże ci smak Indii!
Na jakie okazje?
Butter chicken jest daniem głównym, dlatego podaje się go zazwyczaj w formie obiadu lub lunchu. Jako danie jednogarnkowe łatwo spakować je do pracy czy szkoły.
Czy wiesz, że?
W języku hindi prawidłową nazwą butter chicken jest murgh makhani, jednak ze względów turystycznych spora część Hindusów używa międzynarodowego, angielskiego odpowiednika.
Dla urozmaicenia:
Butter chicken świetnie komponuje się z plackami naan.