Butter chicken (Garam Masala)

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

37 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

249 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

4 cm

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

2 sztuki

50 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyciśnij sok z limonki, a cebulę pokrój w kosteczkę. Kłącze imbiru, czosnek oraz chili umieść w kielichu miksera. Dodaj olej, jogurt, dwie łyżki przyprawy Garam Masala Knorr oraz odrobinę soli. Całość dokładnie rozdrobnij. Wlej sok z cytryny. W marynacie umieść udka na co najmniej 12 godzin.

Butter chicken (Garam Masala) - Krok 1

Krok 2

Orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw na 12 godzin.

Butter chicken (Garam Masala) - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklij cebulę, dodaj do niej orzechy nerkowca. Smaż chwilę, aż zaczną się rumienić. Dodaj resztę przyprawy Garam Masala Knorr, kmin rzymski oraz kurkumę. Dodaj pomidory z puszki oraz wlej 100 ml wody. Całość gotuj ok. 8 minut, a następnie zmiksuj na jednolity sos w kielichu miksera.

Butter chicken (Garam Masala) - Krok 3

Krok 4

Na patelni grillowej smaż kurczaka z obu stron, tak aby były widoczne paski po grillowaniu. Mięso przełóż do sosu, dodaj marynatę jogurtową. Całość gotuj ok. 20 minut.

Butter chicken (Garam Masala) - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kurczaka podawaj z ryżem oprószonym kolendrą.

1

Opinie o przepisie

  • Mateusz Nowicki

    Mateusz Nowicki

    butter chicken powinien być żółty w kolorze, polecam mniej pomidorów. więcej kurkumy i jogurtu. nerkowce mozna zastąpić migdałami i poslodzic cukrem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Butter chicken (Garam Masala) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Butter chicken (Garam Masala) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Butter chicken (Garam Masala) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Butter chicken (Garam Masala) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Butter chicken (Garam Masala) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Butter chicken (Garam Masala) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Butter chicken (Garam Masala) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Butter chicken (Garam Masala)Butter chicken (Garam Masala)

W każdej kuchni na świecie znajdzie się potrawa, która będzie jej klejnotem koronnym, klasykiem, bez którego nie można się obejść i od którego często zaczyna się swoją przygodą z egzotyczną kuchnią. W przypadku Indii jest to butter chicken, żartobliwie zwany przez Hindusów ich największym towarem eksportowym. Możesz być pewny, że żadna szanująca się indyjska restauracja nie pominie butter chicken w swoim menu. Na czym polega jego magia? To proste. Jest pyszny, a ty zaraz dowiesz się, jak go przygotować we własnym domu.

Dla kogo?

Dla osób, które chcą zacząć swoją przygodę z kuchnią indyjską. Butter chicken pokaże ci smak Indii!

Na jakie okazje?

Butter chicken jest daniem głównym, dlatego podaje się go zazwyczaj w formie obiadu lub lunchu. Jako danie jednogarnkowe łatwo spakować je do pracy czy szkoły.

Czy wiesz, że?

W języku hindi prawidłową nazwą butter chicken jest murgh makhani, jednak ze względów turystycznych spora część Hindusów używa międzynarodowego, angielskiego odpowiednika.

Dla urozmaicenia:

Butter chicken świetnie komponuje się z plackami naan.