
Składniki
800 gramów
4 cm
1 sztuka
2 łyżki
100 gramów
2 sztuki
5 łyżek
50 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wyciśnij sok z limonki, a cebulę pokrój w kosteczkę. Kłącze imbiru, czosnek oraz chili umieść w kielichu miksera. Dodaj olej, jogurt, dwie łyżki przyprawy Garam Masala Knorr oraz odrobinę soli. Całość dokładnie rozdrobnij. Wlej sok z cytryny. W marynacie umieść udka na co najmniej 12 godzin.

Krok 2
Orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw na 12 godzin.

Krok 3
W garnku na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklij cebulę, dodaj do niej orzechy nerkowca. Smaż chwilę, aż zaczną się rumienić. Dodaj resztę przyprawy Garam Masala Knorr, kmin rzymski oraz kurkumę. Dodaj pomidory z puszki oraz wlej 100 ml wody. Całość gotuj ok. 8 minut, a następnie zmiksuj na jednolity sos w kielichu miksera.

Krok 4
Na patelni grillowej smaż kurczaka z obu stron, tak aby były widoczne paski po grillowaniu. Mięso przełóż do sosu, dodaj marynatę jogurtową. Całość gotuj ok. 20 minut.


Dobra rada:
Kurczaka podawaj z ryżem oprószonym kolendrą.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Butter chicken (Garam Masala)
W każdej kuchni na świecie znajdzie się potrawa, która będzie jej klejnotem koronnym, klasykiem, bez którego nie można się obejść i od którego często zaczyna się swoją przygodą z egzotyczną kuchnią. W przypadku Indii jest to butter chicken, żartobliwie zwany przez Hindusów ich największym towarem eksportowym. Możesz być pewny, że żadna szanująca się indyjska restauracja nie pominie butter chicken w swoim menu. Na czym polega jego magia? To proste. Jest pyszny, a ty zaraz dowiesz się, jak go przygotować we własnym domu.
Dla kogo?
Dla osób, które chcą zacząć swoją przygodę z kuchnią indyjską. Butter chicken pokaże ci smak Indii!
Na jakie okazje?
Butter chicken jest daniem głównym, dlatego podaje się go zazwyczaj w formie obiadu lub lunchu. Jako danie jednogarnkowe łatwo spakować je do pracy czy szkoły.
Czy wiesz, że?
W języku hindi prawidłową nazwą butter chicken jest murgh makhani, jednak ze względów turystycznych spora część Hindusów używa międzynarodowego, angielskiego odpowiednika.
Dla urozmaicenia:
Butter chicken świetnie komponuje się z plackami naan.