Orzeszki z masą orzechową

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

16

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

350 osób wydrukowało

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

2 sztuki

0.5 szklanki

250 gramów

0.25 łyżki

1 szczypta

masa orzechowa:

2 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

1 opakowanie

100 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię pokroić i zmieszać z mąką, jaja ubić z cukrem.

Krok 2

Wszystko razem wymieszać.

Krok 3

Z ciasta zrobić małe kuleczki i piec w specjalnej maszynce (zdjęcie poniżej) ok. 3 minut każdą porcję.

Krok 4

Masa orzechowa: W szklance mleka wymieszać dwa rodzaje mąki, resztę mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem waniliowym i ugotować budyń. Wystudzić.

Krok 5

Kasię utrzeć na puch, dodawać orzechy i budyń. Masą przełożyć orzeszki.

Krok 6

Do jednej połówki nałożyć nadzienie i przykryć drugą. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzeszki z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzeszki z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzeszki z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzeszki z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzeszki z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzeszki z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzeszki z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciastka 'Momenty'
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orzeszki z masą orzechowąOrzeszki z masą orzechową

Orzeszki z masą orzechową cieszyły się popularnością już wiele lat temu. Były obowiązkowym elementem wesel i przyjęć dla dzieci. Mogą też być ciekawym uzupełnieniem świątecznych słodkości. Przypadną do gustu nie tylko najmłodszym!

Dla kogo?

Przepis na orzeszki z masą orzechową przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. A jeśli pamiętasz te słodkości jeszcze z dzieciństwa, tym bardziej warto wrócić do wspomnień.

Na jaką okazję?

Ciasto nadziewane masą orzechową to świetny pomysł na świąteczny stół, ale nie tylko. Sprawdzi się zawsze, gdy masz ochotę na coś słodkiego i niebanalnego.

Czy wiesz, że?

Do wypieku orzeszków potrzebna jest specjalna maszynka – opiekacz. Jeśli się w nią zaopatrzysz, przyda się nieraz. Bo orzeszkom trudno się oprzeć!

Dla urozmaicenia:

Masa do orzeszków nie musi być orzechowa. Możesz użyć ulubionego nadzienia, na przykład kajmaku. Będzie pysznie!