
Składniki
6 sztuk
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 sztuka
1.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka myjemy i osuszamy. Przyprawę mieszamy z oliwą i nacieramy nią mięso. Odkładamy na pół godziny.
Krok 2
Ziemniaki obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Oprószamy solą i pieprzem.
Krok 3
Układamy skrzydełka w żaroodpornej formie. Między mięso wkładamy ziemniaki i ćwiartki jabłka.
Krok 4
Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej