
Składniki
6 sztuk
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 sztuka
1.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka myjemy i osuszamy. Przyprawę mieszamy z oliwą i nacieramy nią mięso. Odkładamy na pół godziny.
Krok 2
Ziemniaki obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Oprószamy solą i pieprzem.
Krok 3
Układamy skrzydełka w żaroodpornej formie. Między mięso wkładamy ziemniaki i ćwiartki jabłka.
Krok 4
Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej