Pączki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

30 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

0.5 litra

0 gramów

1 kilogram

100 gramów

6 sztuk

1 opakowanie

50 mililitrów

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozkruszyć, dodać 2 łyżki cukru, wlać ciepłe mleko, wsypać stopniowo trochę mąki- wymieszać i odstawić na 20 minut do ciepłego miejsca.

Krok 2

Potem dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka, jajko, oliwę sok z cytryny, spirytus i wymieszać.

Krok 3

Następnie dodajemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ręcznie.

Krok 4

Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Krok 5

Smażymy na złoty kolor.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej