
Składniki
1 opakowanie
500 gramów
125 gramów
1 łyżeczka
4 sztuki
2 szklanki
2 łyżki
50 gramów
1 puszka
1 sztuka
500 gramów
2 łyżki
2 łyżki
3 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj. Dodaj żółtka i Kasię. Całość wymieszaj mikserem. Wymieszane składniki zagnieć szybko dłonią w kulkę.
Krok 2
Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do zamrażarki,aby stężało.
Krok 3
Schłodzone ciasto podziel na pół. Dwie identyczne foremki o wymiarach 40 x 26cm (duża blacha) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej ciastem i posmaruj dżemem.
Krok 4
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w termoobiegu około 15 minut w temp 180 st.C
Krok 5
Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
Krok 6
Na podpieczone placki wyłóż masę białkową i posyp płatkami migdałowymi. Piecz kolejne 15 minut.
Krok 7
Zostaw do całkowitego wystygnięcia.
Krok 8
Przygotuj krem budyniowy. Połowę mleka zagotuj z cukrem, resztę zmiksuj z mąkami i żółtkami.
Krok 9
Masę jajeczną wlej do gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając aż masa zgęstnieje.
Krok 10
Tak przygotowany budyń odstaw do wystygnięcia.
Krok 11
Miękką Kasię utrzyj w misce dodając po łyżce krem budyniowy.
Krok 12
Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem
Krok 13
Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej