PANI WALEWSKA

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.5 kilograma

1.5 łyżeczki

0.5 szklanki

6 sztuk

masa kremowa:

2 szklanki

3 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

3 łyżki

1 opakowanie

1 opakowanie

3 łyżki

beza:

6 sztuk

1.5 szklanki

1 łyżka

1 opakowanie

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

KRUCHE CIASTO: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, 0,5 szklanki cukru pudru, Kasia oraz 6 żółtek wyrobić i zagnieść.

Krok 2

BEZA: 6 białek ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo i małymi partiami cukier puder (1,5 szklanki). Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.

Krok 3

Dużą blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wyrównać na blasze. Posmarować dżemem, wyłożyć masę bezową i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 175 stopni przez 40 minut. Ostudzić.

Krok 4

MASA KREMOWA: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami dodać mąki, wymieszać i dodać do gotującego się mleka i zagotować. Masę ostudzić. Kasię utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, dodać amaretto i zmiksować.

Krok 5

Ostudzone ciasto kruche przekroić na pół, przełożyć masą kremową. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • PANI WALEWSKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • PANI WALEWSKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • PANI WALEWSKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • PANI WALEWSKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • PANI WALEWSKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • PANI WALEWSKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • PANI WALEWSKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej