PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :)
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
250 mililitrów
4 łyżeczki
250 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Około pół filiżanki wody na te 4 łyżeczki.Następnie gotujemy mleko z cukrem a potem dodajemy żelatynę.
Krok 2
W małym garnku podgrzewamy śmietankę z laską wanilii. Oczywiście laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyjmij ziarna i dodaj je do śmietanki. Laskę także wrzucamy, aby był większy aromat.Gdy śmietanka zacznie pomalutku się gotować wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy ją do mleka. Cały czas pamiętamy o ubijaniu ale nie trzeba spieniać.
Krok 3
Tak przygotowaną śmietankę wlewamy do foremek. Następnie po ostygnięciu płynu wstawiamy deser do lodówki na około 6-8 godzin. Pamiętajcie zakryjcie foremki folią, aby nasza panna cotta nie naciągnęła zapachów z lodówki. Po tym czasie wyjmujmy nasz deser na talerzyk. Najlepiej wstawiając foremkę do gorącej wody na góra 30 sekund. Ja zaserwowałam moją z zrobionym musem truskawkowym. Kilka truskawek plus cukier zblenderowałam. Taką miksturą polewamy naszą pannę cotte i gotowe. Nic tylko się zajadać!!!! SMACZNEGO!!!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej