PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :)

Autor: It's Yummy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

250 mililitrów

100 gramów

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Około pół filiżanki wody na te 4 łyżeczki.Następnie gotujemy mleko z cukrem a potem dodajemy żelatynę.

Krok 2

W małym garnku podgrzewamy śmietankę z laską wanilii. Oczywiście laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyjmij ziarna i dodaj je do śmietanki. Laskę także wrzucamy, aby był większy aromat.Gdy śmietanka zacznie pomalutku się gotować wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy ją do mleka. Cały czas pamiętamy o ubijaniu ale nie trzeba spieniać.

Krok 3

Tak przygotowaną śmietankę wlewamy do foremek. Następnie po ostygnięciu płynu wstawiamy deser do lodówki na około 6-8 godzin. Pamiętajcie zakryjcie foremki folią, aby nasza panna cotta nie naciągnęła zapachów z lodówki. Po tym czasie wyjmujmy nasz deser na talerzyk. Najlepiej wstawiając foremkę do gorącej wody na góra 30 sekund. Ja zaserwowałam moją z zrobionym musem truskawkowym. Kilka truskawek plus cukier zblenderowałam. Taką miksturą polewamy naszą pannę cotte i gotowe. Nic tylko się zajadać!!!! SMACZNEGO!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej