PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :)

Autor: It's My Little Yummy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

4 łyżeczki

250 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Około pół filiżanki wody na te 4 łyżeczki.Następnie gotujemy mleko z cukrem a potem dodajemy żelatynę.

Krok 2

W małym garnku podgrzewamy śmietankę z laską wanilii. Oczywiście laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyjmij ziarna i dodaj je do śmietanki. Laskę także wrzucamy, aby był większy aromat.Gdy śmietanka zacznie pomalutku się gotować wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy ją do mleka. Cały czas pamiętamy o ubijaniu ale nie trzeba spieniać.

Krok 3

Tak przygotowaną śmietankę wlewamy do foremek. Następnie po ostygnięciu płynu wstawiamy deser do lodówki na około 6-8 godzin. Pamiętajcie zakryjcie foremki folią, aby nasza panna cotta nie naciągnęła zapachów z lodówki. Po tym czasie wyjmujmy nasz deser na talerzyk. Najlepiej wstawiając foremkę do gorącej wody na góra 30 sekund. Ja zaserwowałam moją z zrobionym musem truskawkowym. Kilka truskawek plus cukier zblenderowałam. Taką miksturą polewamy naszą pannę cotte i gotowe. Nic tylko się zajadać!!!! SMACZNEGO!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej