Sałata z delikatną szynką długodojrzewającą i orzechami piniowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałata z delikatną szynką długodojrzewającą i orzechami piniowymi

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 łyżeczka

0.5 sztuki

0.5 łyżeczki

50 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

5 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj musztardę, miód, rodzynki oliwię i ocet balsamiczny – ja robię to w zamkniętym małym słoiku.

Krok 2

Plastry szynki pokrój na mniejsze kawałki. Orzeszki upraż na suchej patelni, na niewielkim ogniu. Mieszaj, aby nie przypiekły się zbyt mocno.

Krok 3

Wszystkie składniki sałaty wymieszaj i polej sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałata z delikatną szynką długodojrzewającą i orzechami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałata z delikatną szynką długodojrzewającą i orzechami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałata z delikatną szynką długodojrzewającą i orzechami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałata z delikatną szynką długodojrzewającą i orzechami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałata z delikatną szynką długodojrzewającą i orzechami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałata z delikatną szynką długodojrzewającą i orzechami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałata z delikatną szynką długodojrzewającą i orzechami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałata z delikatną szynką długodojrzewającą i orzechami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej