Sałata z delikatną szynką długodojrzewającą i orzechami piniowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałata z delikatną szynką długodojrzewającą i orzechami piniowymi

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 łyżeczka

0.5 sztuki

0.5 łyżeczki

50 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

5 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj musztardę, miód, rodzynki oliwię i ocet balsamiczny – ja robię to w zamkniętym małym słoiku.

Krok 2

Plastry szynki pokrój na mniejsze kawałki. Orzeszki upraż na suchej patelni, na niewielkim ogniu. Mieszaj, aby nie przypiekły się zbyt mocno.

Krok 3

Wszystkie składniki sałaty wymieszaj i polej sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałata z delikatną szynką długodojrzewającą i orzechami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałata z delikatną szynką długodojrzewającą i orzechami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałata z delikatną szynką długodojrzewającą i orzechami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałata z delikatną szynką długodojrzewającą i orzechami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałata z delikatną szynką długodojrzewającą i orzechami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałata z delikatną szynką długodojrzewającą i orzechami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałata z delikatną szynką długodojrzewającą i orzechami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałata z delikatną szynką długodojrzewającą i orzechami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej