Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

654

10 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

500 gramów

100 mililitrów

50 mililitrów

2 sztuki

1 szklanka

2 sztuki

1 szklanka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kawałki marynujemy w mieszance z naturalnej marynaty Knorr i papryki, po czym smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Osobno szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem, mieszamy z podsmażonym kurczakiem. Dosypujemy pokrojoną w paski zieloną paprykę oraz poćwiartowane pieczarki i smażymy przez kolejne kilka minut aż warzywa zmiękną. Kiedy z pieczarek odparuje woda, dolewamy białe wino, po chwili dodajemy bulion przygotowany z bulionetki Knorr i gotujemy całość przez chwilę. Na koniec dolewamy gęstą śmietanę i wsypujemy groszek.

Krok 2

Kluseczki: Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, odstawiamy na kilka minut. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Ciasto wlewamy do durszlaka i przecieramy drewnianą łyżką. Kluski gotujemy póki nie zaczną pływać po powierzchni.

Krok 3

Podajemy posypane natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Befsztyk z warzywami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej