Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

500 gramów

100 mililitrów

50 mililitrów

2 sztuki

1 szklanka

2 sztuki

1 szklanka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kawałki marynujemy w mieszance z naturalnej marynaty Knorr i papryki, po czym smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Osobno szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem, mieszamy z podsmażonym kurczakiem. Dosypujemy pokrojoną w paski zieloną paprykę oraz poćwiartowane pieczarki i smażymy przez kolejne kilka minut aż warzywa zmiękną. Kiedy z pieczarek odparuje woda, dolewamy białe wino, po chwili dodajemy bulion przygotowany z bulionetki Knorr i gotujemy całość przez chwilę. Na koniec dolewamy gęstą śmietanę i wsypujemy groszek.

Krok 2

Kluseczki: Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, odstawiamy na kilka minut. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Ciasto wlewamy do durszlaka i przecieramy drewnianą łyżką. Kluski gotujemy póki nie zaczną pływać po powierzchni.

Krok 3

Podajemy posypane natką pietruszki.

yobada

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej