
Składniki
200 gramów
70 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasole namocz w zimnej wodzie przez 12 godzin.

Krok 2
Cebulę, pietruszkę, jabłko i pieczarki obierz i pokrój w paski.

Krok 3
W dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż pokrojone składniki. Następnie dodaj przyprawę czosnkową Knorr, sól, pieprz, wodę oraz namoczoną fasolę. Gotuj całość ok. 1,5h na wolnym ogniu. Po tym czasie wystudź.

Krok 4
Do chłodnej masy dodaj jajka, pozostały olej i zmiksuj na jednolitą masę. Ciasto na pasztet przełóż na foremki wyłożonej pergaminem i piecz w 180 st. C przez 55 min.


Dobra rada:
Pasztet po upieczeniu dobrze schłodź, wtedy będzie go łatwej pokroić.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa czosnkowa Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet z fasoli
To naprawdę niezły pasztet – z fasoli, w dodatku w wersji wegetariańskiej! Dobrze przyprawiona przekąska z fasoli doskonale smakuje na zimno, więc bez trudu uda się wkomponować ją zarówno w codzienny, jak i świąteczny jadłospis.
Dla kogo? Rośliny strączkowe to bardzo cenny produkt. W przepisie na pasztet z fasoli znajdują się także pieczarki, korzeń pietruszki i jabłko, a całość stanowi harmonijną kompozycję.
Na jaką okazję? Po wystudzeniu pasztet z fasoli zachowuje zwartą konsystencję, nadaje się więc do wzięcia np. w trasę i jako prowiant na dłuższą wycieczkę. Bez żadnych wątpliwości możesz przenieść go na elegancki półmisek i podać gotowy pasztet warzywny z fasoli w czasie uroczystego przyjęcia.
Czy wiesz, że? Namaczanie fasoli na pasztet ma na celu nie tylko skrócenie czasu jej późniejszego gotowania czy pieczenia. Pozwala również zniwelować działanie substancji, które odpowiadają za występowanie wzdęć po fasolowym posiłku.
Dla urozmaicenia: Jeśli zależy ci na czasie, do przepisu na pasztet z fasoli wykorzystaj fasolę z puszki. Pasztet, podobnie jak mięsne odpowiedniki tej potrawy, znakomicie smakuje z ogórkami kiszonymi.