Pieczony czosnek a’la Da Vinci przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony czosnek a’la Da Vinci

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

null

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.

Krok 2

Czosnek obierz z łupinek. Ułoż czosnek w naczyniu do zapiekania, posyp solą.

Krok 3

Dodaj rozmaryn i piecz 30 minut, aż czosnek zrobi się miękki.

Krok 4

Pieczenie łagodzi ostrość czosnku, dlatego można go użyć jako smarowidła do grzanek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony czosnek a’la Da Vinci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony czosnek a’la Da Vinci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony czosnek a’la Da Vinci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony czosnek a’la Da Vinci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony czosnek a’la Da Vinci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony czosnek a’la Da Vinci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony czosnek a’la Da Vinci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony czosnek a’la Da Vinci - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej