Piernik przekładany

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

157

304 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1245 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3007 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 łyżeczka

3 opakowania

1.5 szklanki

2 łyżeczki

0.5 szklanki

5 sztuk

2 łyżki

4 łyżki

dodatki:

0 gramów

1 szklanka

syrop rumowy:

0.5 szklanki

3 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię utrzyj dokładnie z cukrem. Gdy masa będzie już gładka dodawaj po jednym jajku ciągle mieszając. Masę jajeczną wymieszaj mikserem z mąkami, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do pierników.

Piernik przekładany - Krok 1

Krok 2

Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto przełóż do podłużnej formy i piecz w 170 st.C około 60 - 80 minut.

Piernik przekładany - Krok 2

Krok 3

Przygotuj krem. Śmietankę zagotuj. Do wrzącej dodawaj 1,5 tabliczki czekolady i mieszaj aż powstanie gładki gęsty krem. Krem odstaw do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszając.

Piernik przekładany - Krok 3

Krok 4

Przygotuj syrop. Zagotuj wodę z cukrem, przestudź i wymieszaj z rumem. Upieczone ciasto przekrój na trzy blaty i nasącz przygotowanym syropem.

Piernik przekładany - Krok 4

Krok 5

Kolejne blaty ciasta smarujemy, jeden kremem czekoladowym, drugi powidłami śliwkowymi. Wszystkie części piernika złóż w całość.

Piernik przekładany - Krok 5

Krok 6

Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i posmaruj nią wierzch piernika.

Piernik przekładany - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Izabela Kwoka

    Izabela Kwoka

    piernik pycha polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Gomułka

    Angelika Gomułka

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piernik przekładanyPiernik przekładany

Jeśli szukasz przepisu na smaczny wypiek, który sprawdzi się na wigilijnym stole, to ten piernik jest właśnie dla Ciebie. Przygotuj ciasto, mieszając ze sobą składniki za pomocą miksera. Pamiętaj, że dodana na koniec gorzka czekolada powinna być dokładnie posiekana. Użyj przyprawy do piernika, kakao i cynamonu, a wypiek będzie miał korzenny aromat. Natrzyj formę tłuszczem i posyp bułką tartą. Kiedy ciasto będzie się piekło, przygotuj masę. Gotowy piernik przekrój na trzy części i każdą z nich polej syropem. Pierwszą część posmaruj dżemem – najlepiej sprawdzi się kwaskowaty, np. śliwkowy albo z czarnej porzeczki. Drugą część wyłóż masą czekoladową. Przyrządzisz ją w prosty sposób. Wystarczy, że dodasz wrzącą śmietanę do gorzkiej czekolady – i gotowe. Wszystko połącz i polej wierzch lekko przestygniętą polewą czekoladową. Posyp go obficie płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi, rodzynkami albo zmielonymi orzechami włoskimi. Koniecznie wypróbuj ciasta z tego przepisu. Życzymy smacznego!