Piernik z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piernik z jabłkami

Autor: Magdalena Gregorczyk

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

1 szklanka

200 gramów

4 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

2 łyżeczki

3 sztuki

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.

Krok 2

Masło utrzeć z żółtkami. Mąkę, cukier puder, kakao, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko i stopniowo dodawać do masła z żółtkami dalej miksując do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie szpatułką połączyć z masą.

Krok 3

Obrać jabłka i pokroić w kostkę dodać do całości.

Krok 4

Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godzinę w 180'C.

Krok 5

Upieczone ciasto wyjąć z formy i przełożyć je bokiem na drewnianą deskę, żeby odparowało.

Krok 6

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać nią ostudzone ciasto i posypać pokrojoną w kostkę mleczną czekoladą. Smacznego ! Pieczenie to jest to co kocham robić! Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. "Piernik z jabłkami" co roku gości na naszym stole.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernik z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernik z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernik z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernik z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernik z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernik z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernik z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piernik z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej