
Składniki
4 szklanki
1 szklanka
200 gramów
4 sztuki
4 łyżki
2 łyżki
2 łyżeczki
3 sztuki
50 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
Krok 2
Masło utrzeć z żółtkami. Mąkę, cukier puder, kakao, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko i stopniowo dodawać do masła z żółtkami dalej miksując do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie szpatułką połączyć z masą.
Krok 3
Obrać jabłka i pokroić w kostkę dodać do całości.
Krok 4
Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godzinę w 180'C.
Krok 5
Upieczone ciasto wyjąć z formy i przełożyć je bokiem na drewnianą deskę, żeby odparowało.
Krok 6
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać nią ostudzone ciasto i posypać pokrojoną w kostkę mleczną czekoladą. Smacznego ! Pieczenie to jest to co kocham robić! Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. "Piernik z jabłkami" co roku gości na naszym stole.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej