
Składniki
4 szklanki
1 szklanka
200 gramów
4 sztuki
4 łyżki
2 łyżki
2 łyżeczki
3 sztuki
50 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
Krok 2
Masło utrzeć z żółtkami. Mąkę, cukier puder, kakao, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko i stopniowo dodawać do masła z żółtkami dalej miksując do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie szpatułką połączyć z masą.
Krok 3
Obrać jabłka i pokroić w kostkę dodać do całości.
Krok 4
Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godzinę w 180'C.
Krok 5
Upieczone ciasto wyjąć z formy i przełożyć je bokiem na drewnianą deskę, żeby odparowało.
Krok 6
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać nią ostudzone ciasto i posypać pokrojoną w kostkę mleczną czekoladą. Smacznego ! Pieczenie to jest to co kocham robić! Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. "Piernik z jabłkami" co roku gości na naszym stole.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej