Pijany Izydor

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

1 szklanka

20 dekagramów

20 dekagramów

masa:

1 opakowanie

6 sztuk

4 łyżki

1 opakowanie

0.5 litra

dodatki:

1 opakowanie

50 mililitrów

100 mililitrów

1 opakowanie

polewa:

4 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

6 dekagramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto kokosowo - makowe: Białka ubić z cukrem na pianę.

Krok 2

Dodać wiórki i mak.

Krok 3

Piec w temp. 220 C przez 20-30 min.

Krok 4

Masa: Ugotować budyń waniliowy dodając 6 żółtek i 3 łyżki cukru.

Krok 5

Rozetrzeć 1 kostkę Kasi, stopniowo dodając ostudzony budyń.

Krok 6

Polewa: Wyżej wymienione składniki zagotować, zdjąć z ognia - dodać 1 łyżkę żelatyny (żelatyna ma być rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody).

Krok 7

Na wystudzony i upieczony spód makowo-wiórkowy wyłożyć masę.

Krok 8

Na masie ułożyć biszkopty namoczone w roztworze (wódka 15% + woda).

Krok 9

Wszystko polać polewą czekoladową i posypać posypką lub wiórkami.

Krok 10

Można dodatkowo upiec spód biszkoptowy z 2 jaj.

Krok 11

Wtedy kładziemy spód biszkoptowy, masę, spód makowo-wiórkowy, masę, biszkopty, polewa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pijany Izydor - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pijany Izydor - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pijany Izydor - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pijany Izydor - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pijany Izydor - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pijany Izydor - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pijany Izydor - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Łaciate krówki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej