Pijany przekładaniec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

6 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

warstwa 1:

4 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

3 łyżki

warstwa 2:

6 sztuk

15 dekagramów

15 dekagramów

15 dekagramów

1 łyżeczka

warstwa 3:

6 sztuk

10 dekagramów

4 łyżki

1 opakowanie

1.5 szklanki

1 opakowanie

warstwa 4:

25 dekagramów

0.5 szklanki

polewa:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wykonanie 1 warstwy: Białka ubić na sztywną pianę, potem kolejno dodawać, cały czas ubijając, cukier, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i upiec w temperaturze około 170 stopni C.

Krok 3

Ostudzone ciasto posmarować dżemem.

Krok 4

Wykonanie 2 warstwy: Białka ubić na sztywną pianę i cały czas ubijając, wsypywać kolejno cukier puder, suchy mak, wiórki kokosowe i proszek.

Krok 5

Upiec w tej samej tortownicy, co biszkopt.

Krok 6

Gdy ciasto ostygnie, ułożyć je na pierwszej warstwie.

Krok 7

Wykonanie 3 warstwy: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i cukier waniliowy, wymieszać.

Krok 8

Cienkim strumieniem wlać gorące mleko i cały czas mieszając, zagotować.

Krok 9

Trzymać na ogniu, aż masa zgęstnieje.

Krok 10

Kasię utrzeć na puch i nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce zimnego budyniu.

Krok 11

Rozsmarować krem równą warstwą na drugim krążku.

Krok 12

Wykonanie 4 warstwy: Biszkopty moczyć w alkoholu i układać na kremie.

Krok 13

Oblać ciasto polewą czekoladową, udekorować, wstawić na kilka godzin do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pijany przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pijany przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pijany przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pijany przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pijany przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pijany przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pijany przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej