Pijany przekładaniec

- Krok 1Wykonanie 1 warstwy: Białka ubić na sztywną pianę, potem kolejno dodawać, cały czas ubijając, cukier, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Krok 2Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i upiec w temperaturze około 170 stopni C.
- Krok 3Ostudzone ciasto posmarować dżemem.
- Krok 4Wykonanie 2 warstwy: Białka ubić na sztywną pianę i cały czas ubijając, wsypywać kolejno cukier puder, suchy mak, wiórki kokosowe i proszek.
- Krok 5Upiec w tej samej tortownicy, co biszkopt.
- Krok 6Gdy ciasto ostygnie, ułożyć je na pierwszej warstwie.
- Krok 7Wykonanie 3 warstwy: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i cukier waniliowy, wymieszać.
- Krok 8Cienkim strumieniem wlać gorące mleko i cały czas mieszając, zagotować.
- Krok 9Trzymać na ogniu, aż masa zgęstnieje.
- Krok 10Kasię utrzeć na puch i nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
- Krok 11Rozsmarować krem równą warstwą na drugim krążku.
- Krok 12Wykonanie 4 warstwy: Biszkopty moczyć w alkoholu i układać na kremie.
- Krok 13Oblać ciasto polewą czekoladową, udekorować, wstawić na kilka godzin do lodówki.
Przygotowanie
Zobacz również