
Składniki
1 sztuka
null
1 łyżka
1 łyżka
60 gramów
300 gramów
1.5 szklanki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek pokrój w kostkę.
Krok 2
Zagotuj 0,5 litra wody, włóż boczek i dodaj koncentrat. Gotuj przez 10 minut.
Krok 3
Ryż wypłucz i zalej wywarem od gotowania boczku. Gotuj aż się wchłonie cały wywar.
Krok 4
Przygotuj naczynie żaroodporne, włóż ryż i boczek. Posól i posyp papryką. Całość dokładnie wymieszaj, wstaw do piekarnika na 20 minut w 160 stopni.
Krok 5
Po tym czasie posyp danie żółtym serem i ponownie zapiecz aż rozpuści się ser. Przed podaniem posyp pietruszką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej