Pilaw na boczku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pilaw na boczku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

1 łyżka

1 łyżka

60 gramów

300 gramów

1.5 szklanki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w kostkę.

Krok 2

Zagotuj 0,5 litra wody, włóż boczek i dodaj koncentrat. Gotuj przez 10 minut.

Krok 3

Ryż wypłucz i zalej wywarem od gotowania boczku. Gotuj aż się wchłonie cały wywar.

Krok 4

Przygotuj naczynie żaroodporne, włóż ryż i boczek. Posól i posyp papryką. Całość dokładnie wymieszaj, wstaw do piekarnika na 20 minut w 160 stopni.

Krok 5

Po tym czasie posyp danie żółtym serem i ponownie zapiecz aż rozpuści się ser. Przed podaniem posyp pietruszką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pilaw na boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pilaw na boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pilaw na boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pilaw na boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pilaw na boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pilaw na boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pilaw na boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pilaw na boczku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej