
Składniki
1 szczypta
4 szczypty
2 szklanki
1 litr
6 sztuk
1 litr
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do bulionu wlewamy piwo, dodajemy pokrojony w kostkę chleb i goździki. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 min. Zupę przetrzeć przez sito, goździki usunąć. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, powoli wlewamy śmietanę, zagotować.
Krok 2
Przyprawiamy zupę białym pieprzem i solą czosnkową. Po rozlaniu na talerze posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej. Podajemy z grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej