
Składniki
ciasto:
1 łyżeczka
5 łyżek
0.75 szklanki
3 łyżki
2.5 szklanki
masa:
0.75 szklanki
2 sztuki
1.5 opakowania
2 szklanki
340 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miseczki wsypujemy wszystkie suche składniki, mąkę, sól oraz cukier. Następnie wlewamy olej i mleko. Łyżką mieszamy, aż składniki się połącza i powstanie zwarta masa, ale rozpadająca się w rękach.
Krok 2
Formę do pieczenia (u mnie tortownica o śr. 26 cm) smarujemy Kasią i równomiernie nakładamy do niej ciasto, dociskając ręką.
Krok 3
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 C i wkładamy na 15 min. ciasto.
Krok 4
Następnie wykonujemy masę. Wszystkie składniki na masę mieszamy mikserem lub trzepaczką, do uzyskania jednolitej masy.
Krok 5
Gdy ciasto jest już upieczone, wylewamy na nie masę serową i wkładamy do piekarnika na kolejne 20-30 min. do lekkiego zbrązowienia powierzchni serowej.
Krok 6
Po upieczeniu dekorujemy truskawkami, pokrojonymi w plasterki i polewamy niewielką ilością miodu (niekoniecznie). Smacznego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej