
Składniki
ciasto:
1 łyżeczka
5 łyżek
0.75 szklanki
3 łyżki
2.5 szklanki
masa:
0.75 szklanki
2 sztuki
1.5 opakowania
2 szklanki
340 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miseczki wsypujemy wszystkie suche składniki, mąkę, sól oraz cukier. Następnie wlewamy olej i mleko. Łyżką mieszamy, aż składniki się połącza i powstanie zwarta masa, ale rozpadająca się w rękach.
Krok 2
Formę do pieczenia (u mnie tortownica o śr. 26 cm) smarujemy Kasią i równomiernie nakładamy do niej ciasto, dociskając ręką.
Krok 3
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 C i wkładamy na 15 min. ciasto.
Krok 4
Następnie wykonujemy masę. Wszystkie składniki na masę mieszamy mikserem lub trzepaczką, do uzyskania jednolitej masy.
Krok 5
Gdy ciasto jest już upieczone, wylewamy na nie masę serową i wkładamy do piekarnika na kolejne 20-30 min. do lekkiego zbrązowienia powierzchni serowej.
Krok 6
Po upieczeniu dekorujemy truskawkami, pokrojonymi w plasterki i polewamy niewielką ilością miodu (niekoniecznie). Smacznego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej