Placek kruchy z makiem i kokosem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 łyżki

2 łyżeczki

60 dekagramów

20 dekagramów

6 sztuk

masa kokosowa:

20 dekagramów

0.5 szklanki

6 sztuk

masa makowa:

30 dekagramów

2 sztuki

1 opakowanie

5 dekagramów

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy 3 łyżki kakao.

Krok 2

Wkładamy wszystko do zamrażarki.

Krok 3

Kokos: białka ubijamy, dodajemy cukier i kokos.

Krok 4

Mak: do maku dodać żółtka, cukier, roztopioną Kasię, olejek, rodzynki i ubite białka.

Krok 5

Dużą prostokątną foremkę wysmarować Kasią i wysypać bułką tartą.

Krok 6

Na dno wyłożyć pierwszą porcję ciasta jasnego, na to wyłożyć dżem.

Krok 7

Następnie połowę maku i kokosu przekładaj na przemian pasmami wzdłuż foremki.

Krok 8

Na tym zetrzeć ciasto kakaowe.

Krok 9

Następnie powtórzyć pasma maku i kokosu i na wierzch zetrzeć ciasto jasne.

Krok 10

Piec 45-55 min. w temp. 170 st. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej