Placek makowo - serowo - jabłkowy

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

534

1 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

2 łyżeczki

10 łyżek

2 szklanki

1 sztuka

masa makowa:

1 opakowanie

20 dekagramów

1 szklanka

masa serowa:

0.5 kilograma

1 opakowanie

1 opakowanie

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Z podanych składników zarobić ciasto, podzielić je na dwie części.

Krok 2

Jedną upiec.

Krok 3

Pozostałą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na drugą blaszkę i odstawić.

Krok 4

Mak: Jaja ubić z cukrem, dodać zmielony mak i bakalie – dokładnie wymieszać.

Krok 5

Wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto.

Krok 6

Ser: Utrzeć margarynę z cukrem, dodać ubite jajka oraz zmielony ser i mąkę ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i rozmieszać tak, by nie było grudek.

Krok 7

Dodać aromat i rodzynki – wszystko wymieszać i wyłożyć na mak.

Krok 8

Jabłka: 1 kg obranych jabłek zetrzeć na tarce.

Krok 9

Do rondla wlać 1/4 szklanki wody i dodać 10 łyżek cukru.

Krok 10

Wszystko zagotować.

Krok 11

Wrzucić jabłka.

Krok 12

Gdy się usmażą wsypać jedną galaretkę i dokładnie wymieszać.

Krok 13

Zostawić do wystygnięcia.

Krok 14

Na upieczony placek makowo-serowy wyłożyć wystudzone jabłka i przykryć pierwszym plackiem i polać polewą.

Krok 15

Na drugi dzień można kroić.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej