Placek jogurtowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek jogurtowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

145

heart
883 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3760 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

440 gramów

4 sztuki

200 gramów

150 gramów

170 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie powoli dodajemy olej oraz jogurt naturalny.

Placek jogurtowy - Krok 1

Krok 2

Do utartych żółtek z cukrem, olejem i jogurtem dodajemy łyżka po łyżce przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując.

Placek jogurtowy - Krok 2

Krok 3

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.

Placek jogurtowy - Krok 3

Krok 4

Do masy dodajemy ubite białka.

Placek jogurtowy - Krok 4

Krok 5

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką. Przelewamy masę. Pieczemy przez ok. 1 godzinę do tzw. suchego patyczka.

Placek jogurtowy - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Dominika Rygiel

    Dominika Rygiel , 05.03.2022

    Powiedzcie co zrobić żeby nie opadł po pieczeniu bo już któryś raz mi opadł

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek jogurtowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek jogurtowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek jogurtowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek jogurtowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek jogurtowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek jogurtowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek jogurtowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek jogurtowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek jogurtowyPlacek jogurtowy

Do tej pory nie piekliście ciasta z jogurtem? Dzięki naszemu przepisowi placek jogurtowy wejdzie na stałe do Waszego deserowego repertuaru. Szybkie ciasto cechuje delikatna, nieco wilgotna konsystencja. Smakuje wyśmienicie zarówno w wersji podstawowej, jak i z większą ilością dodatków. Kombinowanie mile widziane!

Dla kogo?

Jogurt nie brzmi jak szczególnie intrygujący produkt? Jego deserowe oblicze może Was zaskoczyć. Przepis na puszyste ciasto jogurtowe to strzał w dziesiątkę dla każdego łasucha.

Na jaką okazję?

Placek jogurtowy długo zachowuje świeżość, więc smakuje dobrze nie tylko tuż po wyjęciu z pieca. Sprawdzi się, gdy macie przed sobą spotkanie z dawno niewidzianymi przyjaciółmi. Wielogodzinne posiedzenie w jadalni wymaga słodkiego akcentu.

Czy wiesz, że?

Do ciasta najlepiej wybierać jogurt o średniej gęstości. Powinien mieć temperaturę pokojową.

Dla urozmaicenia:

Jako dodatku, który wzbogaci wypiek, użyjcie kawałków pokruszonej czekolady. Placek jogurtowy kapitalnie smakuje z sezonowymi owocami.