
Składniki
500 mililitrów
200 gramów
1 szklanka
2 łyżki
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło roztop w rondelku.
Krok 2
Do miski wrzuć obie mąki, sól i wlej masło. Powoli dodawaj letnią wolę i zagniataj ciasto.
Krok 3
Kiedy ciasto będzie jednorodne i elastyczne, zawiń je w folię i odłóż na 60 minut.
Krok 4
Po tym czasie ciasto podziel na 8 części i rozwałkuj na cienkie placuszki.
Krok 5
W rondlu silnie rozgrzej olej i wrzucaj placki. Smaż na rumiano, odsącz i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej