Placki puri przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki puri

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

200 gramów

1 szklanka

2 łyżki

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło roztop w rondelku.

Krok 2

Do miski wrzuć obie mąki, sól i wlej masło. Powoli dodawaj letnią wolę i zagniataj ciasto.

Krok 3

Kiedy ciasto będzie jednorodne i elastyczne, zawiń je w folię i odłóż na 60 minut.

Krok 4

Po tym czasie ciasto podziel na 8 części i rozwałkuj na cienkie placuszki.

Krok 5

W rondlu silnie rozgrzej olej i wrzucaj placki. Smaż na rumiano, odsącz i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki puri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki puri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki puri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki puri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki puri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki puri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki puri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki puri - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej