Placki puri przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki puri

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

200 gramów

1 szklanka

2 łyżki

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło roztop w rondelku.

Krok 2

Do miski wrzuć obie mąki, sól i wlej masło. Powoli dodawaj letnią wolę i zagniataj ciasto.

Krok 3

Kiedy ciasto będzie jednorodne i elastyczne, zawiń je w folię i odłóż na 60 minut.

Krok 4

Po tym czasie ciasto podziel na 8 części i rozwałkuj na cienkie placuszki.

Krok 5

W rondlu silnie rozgrzej olej i wrzucaj placki. Smaż na rumiano, odsącz i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki puri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki puri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki puri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki puri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki puri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki puri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki puri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki puri - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej