
Składniki
800 gramów
5 łyżek
2 sztuki
3 łyżki
null
0.2 łyżki
300 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w mundurkach przez 25 minut, odcedź, lekko odparuj.
Krok 2
Następnie obierz je i przeciśnij przez prasę do purée.
Krok 3
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, jajkami, solą, cukrem skórką z cytryny i twarogiem.
Krok 4
Dodaj do nich ziemniaki i wyrób ciasto.
Krok 5
Z ciasta formuj owalne placuszki, rozpłaszcz je lekko i smaż na rozgrzanym maśle po 4 minuty z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu natychmiast podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej