
Składniki
800 gramów
5 łyżek
2 sztuki
3 łyżki
null
0.2 łyżki
300 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w mundurkach przez 25 minut, odcedź, lekko odparuj.
Krok 2
Następnie obierz je i przeciśnij przez prasę do purée.
Krok 3
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, jajkami, solą, cukrem skórką z cytryny i twarogiem.
Krok 4
Dodaj do nich ziemniaki i wyrób ciasto.
Krok 5
Z ciasta formuj owalne placuszki, rozpłaszcz je lekko i smaż na rozgrzanym maśle po 4 minuty z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu natychmiast podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej