
Składniki
800 gramów
5 łyżek
2 sztuki
3 łyżki
null
0.2 łyżki
300 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w mundurkach przez 25 minut, odcedź, lekko odparuj.
Krok 2
Następnie obierz je i przeciśnij przez prasę do purée.
Krok 3
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, jajkami, solą, cukrem skórką z cytryny i twarogiem.
Krok 4
Dodaj do nich ziemniaki i wyrób ciasto.
Krok 5
Z ciasta formuj owalne placuszki, rozpłaszcz je lekko i smaż na rozgrzanym maśle po 4 minuty z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu natychmiast podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcej