Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami
łatwe
12 osób zapisało

Składniki
150 gramów
400 mililitrów
0.5 szklanki
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
0.5 sztuki
5 sztuk
100 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę, czosnek, paprykę i suszone pomidory drobno pokroić. Cebulkę z czosnkiem podsmażć na oliwie, następnie dodać paprykę i ryż, smażyć aż ryż wchłonie tłuszcz. Całośc zalewać na przemian bulionem i winem, dusić pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody. Odstawić do wystudzenia. Mozzerellę pokroić w kosteczkę (ponad 20 kawalków)
Krok 2
Do wystudzonego ryżu dodać suszone pomidory, jajko, bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Na rękę nakładać łyżkę farszu ryżowego i kawałek mozzarelli. Formować kuleczkę.
Krok 3
Gotowe układamy na blachę wyłożoną folią aluminiową. Wychodzi ok 20 kulek.
Krok 4
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 10 minut. Kuleczki układamy do miseczki dekorujemy bazylią.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej