Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami
łatwe
12 osób zapisało

Składniki
150 gramów
400 mililitrów
0.5 szklanki
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
0.5 sztuki
5 sztuk
100 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę, czosnek, paprykę i suszone pomidory drobno pokroić. Cebulkę z czosnkiem podsmażć na oliwie, następnie dodać paprykę i ryż, smażyć aż ryż wchłonie tłuszcz. Całośc zalewać na przemian bulionem i winem, dusić pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody. Odstawić do wystudzenia. Mozzerellę pokroić w kosteczkę (ponad 20 kawalków)
Krok 2
Do wystudzonego ryżu dodać suszone pomidory, jajko, bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Na rękę nakładać łyżkę farszu ryżowego i kawałek mozzarelli. Formować kuleczkę.
Krok 3
Gotowe układamy na blachę wyłożoną folią aluminiową. Wychodzi ok 20 kulek.
Krok 4
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 10 minut. Kuleczki układamy do miseczki dekorujemy bazylią.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej