Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

400 mililitrów

0.5 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

0.5 sztuki

5 sztuk

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę, czosnek, paprykę i suszone pomidory drobno pokroić. Cebulkę z czosnkiem podsmażć na oliwie, następnie dodać paprykę i ryż, smażyć aż ryż wchłonie tłuszcz. Całośc zalewać na przemian bulionem i winem, dusić pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody. Odstawić do wystudzenia. Mozzerellę pokroić w kosteczkę (ponad 20 kawalków)

Krok 2

Do wystudzonego ryżu dodać suszone pomidory, jajko, bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Na rękę nakładać łyżkę farszu ryżowego i kawałek mozzarelli. Formować kuleczkę.

Krok 3

Gotowe układamy na blachę wyłożoną folią aluminiową. Wychodzi ok 20 kulek.

Krok 4

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 10 minut. Kuleczki układamy do miseczki dekorujemy bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Carpaccio z buraków
czas przygotowania
100 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej