Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

400 mililitrów

0.5 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

0.5 sztuki

5 sztuk

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę, czosnek, paprykę i suszone pomidory drobno pokroić. Cebulkę z czosnkiem podsmażć na oliwie, następnie dodać paprykę i ryż, smażyć aż ryż wchłonie tłuszcz. Całośc zalewać na przemian bulionem i winem, dusić pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody. Odstawić do wystudzenia. Mozzerellę pokroić w kosteczkę (ponad 20 kawalków)

Krok 2

Do wystudzonego ryżu dodać suszone pomidory, jajko, bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Na rękę nakładać łyżkę farszu ryżowego i kawałek mozzarelli. Formować kuleczkę.

Krok 3

Gotowe układamy na blachę wyłożoną folią aluminiową. Wychodzi ok 20 kulek.

Krok 4

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 10 minut. Kuleczki układamy do miseczki dekorujemy bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej