Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

400 mililitrów

0.5 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

0.5 sztuki

5 sztuk

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę, czosnek, paprykę i suszone pomidory drobno pokroić. Cebulkę z czosnkiem podsmażć na oliwie, następnie dodać paprykę i ryż, smażyć aż ryż wchłonie tłuszcz. Całośc zalewać na przemian bulionem i winem, dusić pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody. Odstawić do wystudzenia. Mozzerellę pokroić w kosteczkę (ponad 20 kawalków)

Krok 2

Do wystudzonego ryżu dodać suszone pomidory, jajko, bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Na rękę nakładać łyżkę farszu ryżowego i kawałek mozzarelli. Formować kuleczkę.

Krok 3

Gotowe układamy na blachę wyłożoną folią aluminiową. Wychodzi ok 20 kulek.

Krok 4

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 10 minut. Kuleczki układamy do miseczki dekorujemy bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej