
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżka
2 łyżeczki
200 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mieszam składniki mokre: jajka i jogurt. Do masy wsypuję cukier wanilinowy i proszek do pieczenia (specjalnie placków nie słodzę, bo zjadam je polane syropem klonowym) i wrzucam owoce. Na końcu dosypuję mąkę, w ilości takiej aby uzyskać odpowiednią konsystencję (trochę gęstszą niż na naleśniki).
Krok 2
Na patelni rozgrzewam oliwę z masłem. Masę plackową układam łyżką na rozgrzany tłuszcz. Placki smażę najpierw z jednej strony (aż stężeją), następnie przewracam na drugi boczek.
Krok 3
Zjadam z serkiem wiejskim i polane syropem klonowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej