Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

12 sztuk

6 plastrów

100 mililitrów

3 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

6 kokilek do zapiekania wysmaruj masłem. Wyłóż dno i ścianki każdej kokilki plastrem szynki.

Krok 2

Odkrój zdrewniałą część szparagów (1/3 długości). Obierz i pokrój łodygi, a główki pozostaw w całości. Obierz i pokrój w kostkę pieczarki. Pomidory pokrój w paski. Do kokilek włóż pokrojone szparagi, pieczarki i pomidory. Na wierzchu ułóż główki szparagów. Wszystko zalej jajkami zmiksowanymi z jogurtem i Delikatem w płynie.

Krok 3

Piecz w 200 stopniach przez około 18 minut, aż jajka na powierzchni będą ścięte. Po wyjęciu odczekaj kilka minut aż masa jajeczna zetnie się całkowicie i przełóż zawartość kokilek na talerze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej