Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 sztuki

4 sztuki

100 mililitrów

0.5 łyżeczki

1 łyżka

6 plastrów

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

6 kokilek do zapiekania wysmaruj masłem. Wyłóż dno i ścianki każdej kokilki plastrem szynki.

Krok 2

Odkrój zdrewniałą część szparagów (1/3 długości). Obierz i pokrój łodygi, a główki pozostaw w całości. Obierz i pokrój w kostkę pieczarki. Pomidory pokrój w paski. Do kokilek włóż pokrojone szparagi, pieczarki i pomidory. Na wierzchu ułóż główki szparagów. Wszystko zalej jajkami zmiksowanymi z jogurtem i Delikatem w płynie.

Krok 3

Piecz w 200 stopniach przez około 18 minut, aż jajka na powierzchni będą ścięte. Po wyjęciu odczekaj kilka minut aż masa jajeczna zetnie się całkowicie i przełóż zawartość kokilek na talerze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej