Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

12 sztuk

6 plastrów

100 mililitrów

3 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

6 kokilek do zapiekania wysmaruj masłem. Wyłóż dno i ścianki każdej kokilki plastrem szynki.

Krok 2

Odkrój zdrewniałą część szparagów (1/3 długości). Obierz i pokrój łodygi, a główki pozostaw w całości. Obierz i pokrój w kostkę pieczarki. Pomidory pokrój w paski. Do kokilek włóż pokrojone szparagi, pieczarki i pomidory. Na wierzchu ułóż główki szparagów. Wszystko zalej jajkami zmiksowanymi z jogurtem i Delikatem w płynie.

Krok 3

Piecz w 200 stopniach przez około 18 minut, aż jajka na powierzchni będą ścięte. Po wyjęciu odczekaj kilka minut aż masa jajeczna zetnie się całkowicie i przełóż zawartość kokilek na talerze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej