Kokilki ze szparagami i szynką parmeńską
średnie
2 osoby zapisały
Składniki
4 sztuki
12 sztuk
6 plastrów
100 mililitrów
3 sztuki
3 sztuki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
6 kokilek do zapiekania wysmaruj masłem. Wyłóż dno i ścianki każdej kokilki plastrem szynki.
Krok 2
Odkrój zdrewniałą część szparagów (1/3 długości). Obierz i pokrój łodygi, a główki pozostaw w całości. Obierz i pokrój w kostkę pieczarki. Pomidory pokrój w paski. Do kokilek włóż pokrojone szparagi, pieczarki i pomidory. Na wierzchu ułóż główki szparagów. Wszystko zalej jajkami zmiksowanymi z jogurtem i Delikatem w płynie.
Krok 3
Piecz w 200 stopniach przez około 18 minut, aż jajka na powierzchni będą ścięte. Po wyjęciu odczekaj kilka minut aż masa jajeczna zetnie się całkowicie i przełóż zawartość kokilek na talerze.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej