PRZEPISY.PL
Galaretki drobiowe - autor: Koper

Galaretki drobiowe

  • 90
  • 8
  • Średnie
  • 0
1
osoba dodała do Mniamlisty
1
osoba dodała do Mniamlisty

Składniki

  • marchew3 szt
  • seler1 szt
  • liść laurowy3 szt
  • ziele angielskie10 szt
  • sól1 łyżeczka
  • Krok 1

    Z kurczaka zdejmujemy skórę. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dorzucamy obrane warzywa (marchewki i selera), ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 2 godziny.
  • Krok 2

    Następnie wywar przelewamy przez sito i sprawdzamy jego objętość (żeby wiedzieć ile trzeba będzie dodać żelatyny). Wyrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i selera. Mięso obieramy z kości i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę kroimy w plastry. Mięso dorzucamy z powrotem do wywaru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Dodajemy rozktuszoną w palcach Mini kostkę Czosnek Knorr. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Bierzemy odpowiednią ilość żelatyny (proporcje są podane na opakowaniu) i rozpuszczamy w ¼ szklanki zimnej wody. Wlewamy do wywaru i całość dokładnie mieszamy (oczywiście już nie gotujemy!) Groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 10 minut, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Krok 3

    W małych pojemniczkach (ja używam umytych opakowań po jogurtach i serkach) układamy marchewkę i groszek, wlewamy ostudzony wywar z mięsem i żelatyną, na wierzchu dokładamy jeszcze marchewkę i groszek i odstawiamy do lodówki, do momentu całkowitego zastygnięcia.
  • Krok 4

    Galaretę podajemy polaną sokiem z cytryny.

Więcej przepisów z tym produktem

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

266
osób dodało do Mniamlisty
15''
2
Łatwe
214
osób dodało do Mniamlisty
60''
2
Łatwe
274
osoby dodały do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
186
osób dodało do Mniamlisty
60''
8
Średnie