Gofry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gofry

Autor: stopek4 stopek4

ratingratingratingratingrating

1

23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2.5 szklanki

0.5 szklanki

1 opakowanie

3 szklanki

1 szklanka

0.5 szklanki

10 łyżeczek

4 sztuki

2 szczypty

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miksujemy razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, mleko, wodę, proszek i zmieszane wcześniej żółtka jajek z olejem. Dodajemy olejek i szczyptę soli (ciasto powinno uzyskać konsystencję gęstszą od ciasta do naleśników).

Krok 2

Osobno miksujemy białka jajek ze szczyptą soli (białko musi mieć wysoką sztywność), które dodajemy do ciasta już nie miksując (miksowanie burzy strukturę ubitego białka).

Krok 3

Przygotowane ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę i od razu zamykamy (ciasto samo ładnie się rozprowadzi). Staramy się nie zaglądać do gofrów przed upieczeniem (czas pieczenia ok. 2,5 min.)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej