
Składniki
3 sztuki
0.5 szklanki
150 gramów
130 gramów
400 gramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żółtka utrzyj z cukrem, wlać 0,2 szklanki wina i ubij. Umieść miskę nad naczyniem z gotującą się wodą i ubijaj jeszcze 15 minut, aż masa podwoi objętość.
Krok 2
Zdejmij z ognia i wystudź.
Krok 3
W osobnej misce ubij serek ze śmietanką, dodaj resztę wina i ubijaj dalej do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Wymieszaj z masą jajeczną.
Krok 4
Na dnie deserowych kieliszków lub miseczek umieść po kilka poziomek, zalej masą i udekoruj pozostałymi poziomkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej


























