Prosty mazurek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

wierzch:

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

1

1 sztuka

1 sztuka

biszkopt:

2 sztuki

0.33 szklanki

0.25 szklanki

0.25 szklanki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać 1/3 szkl. cukru, nadal ubijać.

Krok 2

Dodać żółtka, delikatnie wymieszać, dodać 1/4 szkl. mąki pszennej, 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Krok 3

Wylać na wyłożoną pergaminem kwadratową blaszkę. Piec na złoty kolor w 180 C.

Krok 4

Dżem przełożyć do garnka, podgrzewać parę minut, aby owoce lekko zmiękły - jeśli jest to koniczne, można dodać trochę wody.

Krok 5

Dżem przetrzeć przez sito.

Krok 6

Gdy ostygnie, wyłożyć na wystudzone ciasto i puścić wodze fantazji w dekorowaniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Prosty mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Prosty mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Prosty mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Prosty mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Prosty mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Prosty mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Prosty mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej