
Składniki
2 sztuki
0.5 szklanki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobać nasiona oraz część miąższu. Nasiona wyrzucić, miąższ zachować. Cukinie doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez 15 minut.
Krok 2
W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną: do garnka wsypać suchą kaszę i podprażyć ją, wlać 1 szklankę wody, posolić i gotować pod przykryciem przez ok. 13 minut.
Krok 3
Na większej patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Następnie dodać wszystkie przyprawy w proszku. Po chwili dodać pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę oraz odłożony miąższ cukinii i smażyć mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 - 8 minut.
Krok 4
Na koniec dodać ugotowaną kaszę jaglaną. Farsz wyłożyć do wgłębień cukinii, na wierzch można położyć pomidory lub ser, doprawić solą i pieprzem i zapiekać przez ok. 15 minut. Et voila!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej