Pieczony indyk z burakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony indyk z burakami

Autor: Monika Sergot

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki gotujemy przez 1,5 h. Następnie obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plastry.

Krok 2

Pierś z indyka dokładnie myjemy, kroimy w podłużne plastry i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy curry, pieprzem i solą z jednej strony. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 st. C przez 20 minut bez przykrycia, grzałka góra-dół.

Krok 3

Dressing: mieszamy 2 łyżki oliwy z oliwek z miodem i z sokiem pomarańczowym.

Krok 4

Podajemy z ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony indyk z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony indyk z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony indyk z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony indyk z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony indyk z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony indyk z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony indyk z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony indyk z burakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej