Puszyste pancakes na kefirze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Puszyste pancakes na kefirze

Autor: Mes

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

40 gramów

5 gramów

10 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wlać kefir, dodać białko jajka i wymieszać widelcem. Dodać mąkę (najlepiej bezpośrednio przez sitko), proszek do pieczenia, sodę, ksylitol oraz olej, wymieszać rózgą lub delikatnie zmiksować tylko do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę.

Krok 2

Rozgrzać patelnię, nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 2 minuty, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione od spodu, wówczas przewrócić łopatką na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puszyste pancakes na kefirze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puszyste pancakes na kefirze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puszyste pancakes na kefirze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puszyste pancakes na kefirze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puszyste pancakes na kefirze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puszyste pancakes na kefirze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puszyste pancakes na kefirze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Puszyste pancakes na kefirze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej