
Składniki
150 gramów
150 gramów
150 gramów
150 gramów
1 sztuka
1 szczypta
200 gramów
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umieść cukier, mąkę, migdały i cynamon w dużej misce i mieszaj, aż dobrze się połączą.
Krok 2
Dodaj kostki masła i wetrzyj je do mikstury mąki koniuszkami palców, aż mieszanina będzie przypominać grubą bułkę tartą. Ciasto powinno robić wrażenie wilgotnego.
Krok 3
Dodać jajko i mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto dokładnie się zmiesza i stanie się jednolitą masą, a następnie ugnieść lekko w kulkę. Odjąć ćwiartkę kulki, z której stworzymy kratkę.
Krok 4
Wstawić na godzinę do lodówki
Krok 5
Formę na tartę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną.
Krok 6
Wyjąć większą część ciasta z lodówki, rozwałkować na papierze do pieczenia, przenieść do formy i wyrównać. Wyłożyć dżem malinowy. Następnie rozwałkować drugi kawałek ciasta, pociąć je na paski szerokości około 1,5 - 2 cm. Paski ułożyć na wierzchu tarty, by uzyskać kratkę.
Krok 7
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni i piec ok. 30 min.
Krok 8
Posypać cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























