Linzer torte przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Linzer torte

Autor: Wojtek Poldek

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

150 gramów

150 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 szczypta

200 gramów

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umieść cukier, mąkę, migdały i cynamon w dużej misce i mieszaj, aż dobrze się połączą.

Krok 2

Dodaj kostki masła i wetrzyj je do mikstury mąki koniuszkami palców, aż mieszanina będzie przypominać grubą bułkę tartą. Ciasto powinno robić wrażenie wilgotnego.

Krok 3

Dodać jajko i mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto dokładnie się zmiesza i stanie się jednolitą masą, a następnie ugnieść lekko w kulkę. Odjąć ćwiartkę kulki, z której stworzymy kratkę.

Krok 4

Wstawić na godzinę do lodówki

Krok 5

Formę na tartę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną.

Krok 6

Wyjąć większą część ciasta z lodówki, rozwałkować na papierze do pieczenia, przenieść do formy i wyrównać. Wyłożyć dżem malinowy. Następnie rozwałkować drugi kawałek ciasta, pociąć je na paski szerokości około 1,5 - 2 cm. Paski ułożyć na wierzchu tarty, by uzyskać kratkę.

Krok 7

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni i piec ok. 30 min.

Krok 8

Posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Linzer torte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Linzer torte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Linzer torte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Linzer torte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Linzer torte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Linzer torte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Linzer torte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Linzer torte - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ciasto Maxi King
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

średnie

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej