
Składniki
null
null
125 mililitrów
4 sztuki
200 gramów
100 gramów
null
0.5 kilograma
2 łyżki
null
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko zagotuj ze 125 ml wody , masłem i szczyptą soli. Dosyp mąkę i mieszaj energicznie, do czasu gdy na ściankach pojawi się biały płyn. Następnie przełóż do miski i zmiksuj. Nie przerywając miksowania dodaj po kolei jajka.
Krok 2
Masę przełóż Do szprycy ze średnią końcówką
Krok 3
Blachę wyłóż pergaminem i wyciskaj na nią ptysie o wielkości orzecha włoskiego.
Krok 4
Piecz 30 minut w 200 stopniach, następnie obniż temperaturę do 190 stopni i piecz jeszcze 15 minut.
Krok 5
Po ostygnięciu poprzekrawaj na połowy. Szynkę pokrój w kostkę, dodaj serek i majonez, zmiksuj. Przypraw sola i pieprzem. Ptysie napełnij kremem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej