Ptysie z masą szynkową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ptysie z masą szynkową

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

125 mililitrów

4 sztuki

200 gramów

100 gramów

null

0.5 kilograma

2 łyżki

null

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko zagotuj ze 125 ml wody , masłem i szczyptą soli. Dosyp mąkę i mieszaj energicznie, do czasu gdy na ściankach pojawi się biały płyn. Następnie przełóż do miski i zmiksuj. Nie przerywając miksowania dodaj po kolei jajka.

Krok 2

Masę przełóż Do szprycy ze średnią końcówką

Krok 3

Blachę wyłóż pergaminem i wyciskaj na nią ptysie o wielkości orzecha włoskiego.

Krok 4

Piecz 30 minut w 200 stopniach, następnie obniż temperaturę do 190 stopni i piecz jeszcze 15 minut.

Krok 5

Po ostygnięciu poprzekrawaj na połowy. Szynkę pokrój w kostkę, dodaj serek i majonez, zmiksuj. Przypraw sola i pieprzem. Ptysie napełnij kremem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ptysie z masą szynkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ptysie z masą szynkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ptysie z masą szynkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ptysie z masą szynkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ptysie z masą szynkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ptysie z masą szynkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ptysie z masą szynkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ptysie z masą szynkową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej