Pure z pieczonej dyni, z kozim serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pure z pieczonej dyni, z kozim serem

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 łyżki

1 szczypta

0.5 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię wydrąż z farfocli i pestek, obierz ze skórki i pokrój na plastry grubości 2 cm.

Krok 2

Na blasze rozłóż dynię, skrop oliwą, posyp pokruszoną kostką czosnkową i pieprzem kajeńskim. Piecz w 180 stopniach przez 40 minut.

Krok 3

Wyjmij i poczekaj aż wystygnie. Zmiksuj.

Krok 4

Ser pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na dużych oczkach tarki. Na talerze nakładaj pure z dyni, a na wierzchu układaj rozdrobniony ser.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pure z pieczonej dyni, z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pure z pieczonej dyni, z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pure z pieczonej dyni, z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pure z pieczonej dyni, z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pure z pieczonej dyni, z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pure z pieczonej dyni, z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pure z pieczonej dyni, z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pure z pieczonej dyni, z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej