Puszyste ciasto z białek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

51 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

4 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

krem piankowy:

9 sztuk

0.5 szklanki

3 łyżki

2 łyżki

dodatkowo:

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170°C. Ostudzić. Posmarować biszkopt marmoladą lub dżemem.

Krok 2

Krem piankowy: żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, pozostawić do ostudzenia. Ubić 3 białka z 2 łyżkami cukru na sztywno, dodać 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać. Wylać to na posmarowany dżemem biszkopt, wyrównać i schłodzić.

Krok 3

Podobnie postępujemy z kolejnymi trzema białkami, 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami rozpuszczonej żelatyny z tym że do białek dodajemy kakao i dokładnie wszystko mieszamy. Wylewamy na białą masę piankową i schładzamy w lodówce. Na to wyłożyć ostatnią białą warstwę pianki przygotowanej w ten sam sposób, lecz bez kakao. Schładzamy w lodówce. Schłodzone ciasto oblać polewą czekoladową (nie gorącą lecz lekko schłodzoną).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puszyste ciasto z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puszyste ciasto z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puszyste ciasto z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puszyste ciasto z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puszyste ciasto z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puszyste ciasto z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puszyste ciasto z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Paola
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej