Puszyste ciasto z białek przepis – Zobacz na przepisy.pl

Puszyste ciasto z białek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

51 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

4 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

krem piankowy:

9 sztuk

0.5 szklanki

3 łyżki

2 łyżki

dodatkowo:

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170°C. Ostudzić. Posmarować biszkopt marmoladą lub dżemem.

Krok 2

Krem piankowy: żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, pozostawić do ostudzenia. Ubić 3 białka z 2 łyżkami cukru na sztywno, dodać 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać. Wylać to na posmarowany dżemem biszkopt, wyrównać i schłodzić.

Krok 3

Podobnie postępujemy z kolejnymi trzema białkami, 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami rozpuszczonej żelatyny z tym że do białek dodajemy kakao i dokładnie wszystko mieszamy. Wylewamy na białą masę piankową i schładzamy w lodówce. Na to wyłożyć ostatnią białą warstwę pianki przygotowanej w ten sam sposób, lecz bez kakao. Schładzamy w lodówce. Schłodzone ciasto oblać polewą czekoladową (nie gorącą lecz lekko schłodzoną).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puszyste ciasto z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puszyste ciasto z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puszyste ciasto z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puszyste ciasto z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puszyste ciasto z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puszyste ciasto z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puszyste ciasto z białek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ananasowiec
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej