Puszyste ciasto z bitą śmietaną i niespodzianką
łatwe
105 osób zapisało

Składniki
ciasto:
0.5 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 szklanka
1.5 szklanki
1 szklanka
2 łyżeczki
1
3 sztuki
1 sztuka
krem:
1 litr
1 opakowanie
2 łyżki
1 opakowanie
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kasię utrzeć z mąką, dodać żółtka.
Krok 2
Następnie dodać pozostałe składniki.
Krok 3
Z białek ubić pianę i dodać na samym końcu do ciasta.
Krok 4
Dokładnie wszystko połączyć.
Krok 5
Wylać na blaszkę wysmarowaną Kasią i posypaną bułka tartą.
Krok 6
Wystudzić.
Krok 7
Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż.
Krok 8
Spodnią część nasączamy rumem.
Krok 9
Na spodnią część wykładamy owoce skropione sokiem z cytryny.
Krok 10
Na wierzch układamy masę śmietanową.
Krok 11
Masa śmietanowa: śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach wody, dokładnie wszystko wymieszać.
Krok 12
Dodać serek waniliowy i startą czekoladę.
Krok 13
Wierzch ciasta posypujemy pozostałą pokruszoną częścią ciasta biszkoptowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej



















