Rolada owocowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada owocowa

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

1 sztuka

3 łyżki

6 łyżek

2 sztuki

300 gramów

80 gramów

2 łyżki

1 łyżka

150 gramów

1 sztuka

4 łyżki

1 gram

150 gramów

1 kilogram

200 gramów

125 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początek w misce zmieszać jajko, cukier, ser, cukier waniliowy i sól oraz mąkę i proszek do pieczenia, które wcześniej muszą być zmieszane razem. Potem wszystko bardzo dobrze wymieszać i wyrobić ciasto. Na czystym stole posypanym mąką rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. Ciasto należy posmarować masłem, a potem posypać je kaszką manną. Nadzienie należy zacząć od utarcia jajka z cukrem i mąką, wyrobić masę a następnie dodać do tego migdały i winiak. Wiśnie należy umyć i usunąć pestki, a następnie ułożyć na cieście, po czym zalać masą. Ciasto trzeba uturlać na kształt rolady i włożyć na blachę posmarowaną margaryną. Ciasto piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu ciasta i ostygnięciu. Można dodatkowo posmarować je konfiturami z winiakiem i posypać cukrem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada owocowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żeberka pieczone
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej