Lody cytrynowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody cytrynowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 mililitrów

5 sztuk

300 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Owoce umyj, sparz zimną wodą, zetrzyj wierzchnią warstwę skórki na tarce o drobnych otworach.

Krok 2

Następnie wyciśnij sok i usuń pestki.

Krok 3

Mleko zagotuj ze skórką z owoców.

Krok 4

Żółtka utrzyj z cukrem na jednolitą masę, a następnie wlej gorące mleko i podgrzej na małym ogni, aż zgęstnieje. Nie gotuj.

Krok 5

Następnie szybko ozięb, wlej do maszynki do kręcenia lodów do połowy wysokości. Wstaw do zamrażalnika, włącz maszynkę i kręć, aż masa zgęstnieje. Pod koniec zamrażania wymieszaj z sokiem z cytryn.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej