Składniki
100 gramów
200 mililitrów
5 sztuk
300 gramów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Owoce umyj, sparz zimną wodą, zetrzyj wierzchnią warstwę skórki na tarce o drobnych otworach.
Krok 2
Następnie wyciśnij sok i usuń pestki.
Krok 3
Mleko zagotuj ze skórką z owoców.
Krok 4
Żółtka utrzyj z cukrem na jednolitą masę, a następnie wlej gorące mleko i podgrzej na małym ogni, aż zgęstnieje. Nie gotuj.
Krok 5
Następnie szybko ozięb, wlej do maszynki do kręcenia lodów do połowy wysokości. Wstaw do zamrażalnika, włącz maszynkę i kręć, aż masa zgęstnieje. Pod koniec zamrażania wymieszaj z sokiem z cytryn.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej