Rolada ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

ROLADA SZPINAKOWA

Autor: misia14 misia14

ratingratingratingratingrating

20

40 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

433 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

269 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 sztuki

300 gramów

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak czyścimy z korzonków i kroimy na mniejsze cząstki; zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy kilka minut.

Krok 2

Całość wykładamy na sitko do odcieknięcia, następnie miksujemy zawartość na papkę, solimy do smaku, dodajemy 1 kostkę czosnku Knorr i trochę pieprzu oraz masło i podgrzewamy do połączenia się składników. Studzimy.

Krok 3

Oddzielamy żółtka od białek i żółtka dodajemy do zimnego szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy delikatnie do szpinaku i mieszamy.

Krok 4

Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w temperaturze 190 stopni.

Krok 5

Przestygnięty placek smarujemy serkiem wymieszanym z pozostałymi kostkami czosnku Knorr i na to układamy łososia tak aby pokrył całość.

Krok 6

Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Krok 7

Z tej porcji ja robię 2 rolady. Roladę kroimy na plasterki o grubości około 1 cm. SMACZNEGO!

misia14 misia14

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ROLADA SZPINAKOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ROLADA SZPINAKOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ROLADA SZPINAKOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ROLADA SZPINAKOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ROLADA SZPINAKOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ROLADA SZPINAKOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ROLADA SZPINAKOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ROLADA SZPINAKOWAROLADA SZPINAKOWA

Elegancka przystawka na zimno ze szpinakiem, wędzonym łososiem i kremowym serkiem śmietankowym to propozycja na przyjęcie, ale też wieczorną przekąskę, kiedy będziesz miał ochotę na niecodzienne danie. Rolada szpinakowa ładnie prezentuje się na talerzu. Jeśli chcesz podać ją w nietypowy sposób, plasterki rolady przełóż pokrojoną również w plastry cytryną, która dobrze będzie komponowała się ze smakiem ryby. Możesz też ułożyć kawałki rolady wokół różyczki z plastrów łososia - nie musi być idealna, liczy się inwencja twórcza. Wegetarianie, którzy nie jadają ryb, łososia mogą zamienić na suszone pomidory. Do rolady dodaje się też często pestki słonecznika lub dyni. Należy pamiętać jednak, żeby nie dosypać ich za dużo. Ich nadmiar może spowodować, że rolada się nie sklei. Pamiętaj też, żeby zabrać się za jej przygotowanie odpowiednio wcześniej. Aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, rolada powinna kilka godzin poleżeć w lodówce. Już teraz sprawdź nasz przepis i zaplanuj, kiedy ją zrobisz!