Roladki drobiowe ze szpinakiem w sosie serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki drobiowe ze szpinakiem w sosie serowym

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

3

heart
25 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

150 gramów

2 sztuki

150 gramów

1 szklanka

2 łyżeczki

2 łyżki

50 gramów

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotować z kostką Rosół z kury Knorr, dodać ryż i gotować aż ryż będzie dobry, ale nie rozgotowany. Pod koniec gotowania, na 2-3 minuty wrzucić mrożony groszek. Odcedzić i odstawić pod przykryciem. Na patelni na maśle zeszklić posiekaną cebulkę i wymieszać z ryżem.

Krok 2

Na patelnie zeszklić drugą posiekaną cebulę, dodać szpinak i smażyć na małym ogniu do rozmrożenia. Odstawić do ostrygnięcia. Doprawić czosnkiem w mini kostkach Knorr.

Krok 3

Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i podzielić na 2 kawałki. Rozbić uważając by mięso nie porwało się. Oprószyć przyprawą do kurczaka Knorr i czosnkiem w mini kostkach Knorr. Na każdy kawałek kłaść łyżkę szpinaku. Zwijać w roladki i spinać je z wykałaczkami. Smażyć na oleju na rumiano.

Krok 4

W rondelku podgrzać mleko, dodać pokrojony w mniejsze kawałki ser i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Sosem polewać roladki. Podawać z ryżem.

Agata Chmielewska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki drobiowe ze szpinakiem w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki drobiowe ze szpinakiem w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki drobiowe ze szpinakiem w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki drobiowe ze szpinakiem w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki drobiowe ze szpinakiem w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki drobiowe ze szpinakiem w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki drobiowe ze szpinakiem w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki drobiowe ze szpinakiem w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Roladki z kurczaka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej