Ryż cesarski

Autor: tommy tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

20 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gruszki starannie umyć pod zimną wodą, obrać ze skórki, przekroić na pół i wykroić pestki. Po wykonaniu tych czynności zalać owoce zimną wodą, dodać trochę cukru i gotować na najmniejszym ogniu przez 10 minut. Po zagotowaniu należy odcedzić gruszki. Do drugiego garnuszka wlać mleko, cukier waniliowy i troszkę soli, po zagotowaniu składników zdjąć z ognia. Ugotować ryż i odcedzić go, zalać zimną wodą i odsączyć. Odsączony ryż przełożyć do garnuszka z mlekiem i gotować aż ryż wchłonie całe mleko. Następnie żelatynę wsypać do zimnej wody. Wymieszać cukier z żółtkami i dodać do ryżu, dokładnie wymieszać. Ryż zostawić do wystygnięcia, jajka i pozostałe białka wymieszać. Do garnka wlać trochę mleka i zagotować je, po ostygnięciu dodać do jajek. Całą masę mleczno-jajeczną gotować na małym ogniu i ubijać na gęstą śmietanę. Gdy żelatyna jest już gotowa, dodać ją do kremu i wymieszać całość. Śmietanę kremówkę ubić i dodać ją do kremu, później dodać ryż i mieszać. Gruszki ułożyć na blaszce, a na nie krem z ryżem. Blachę włożyć do lodówki na 4-5 godzin.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej