Ryż cesarski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż cesarski

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
21 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gruszki starannie umyć pod zimną wodą, obrać ze skórki, przekroić na pół i wykroić pestki. Po wykonaniu tych czynności zalać owoce zimną wodą, dodać trochę cukru i gotować na najmniejszym ogniu przez 10 minut. Po zagotowaniu należy odcedzić gruszki. Do drugiego garnuszka wlać mleko, cukier waniliowy i troszkę soli, po zagotowaniu składników zdjąć z ognia. Ugotować ryż i odcedzić go, zalać zimną wodą i odsączyć. Odsączony ryż przełożyć do garnuszka z mlekiem i gotować aż ryż wchłonie całe mleko. Następnie żelatynę wsypać do zimnej wody. Wymieszać cukier z żółtkami i dodać do ryżu, dokładnie wymieszać. Ryż zostawić do wystygnięcia, jajka i pozostałe białka wymieszać. Do garnka wlać trochę mleka i zagotować je, po ostygnięciu dodać do jajek. Całą masę mleczno-jajeczną gotować na małym ogniu i ubijać na gęstą śmietanę. Gdy żelatyna jest już gotowa, dodać ją do kremu i wymieszać całość. Śmietanę kremówkę ubić i dodać ją do kremu, później dodać ryż i mieszać. Gruszki ułożyć na blaszce, a na nie krem z ryżem. Blachę włożyć do lodówki na 4-5 godzin.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż cesarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż cesarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż cesarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż cesarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż cesarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż cesarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż cesarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż cesarski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej