
Składniki
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gruszki starannie umyć pod zimną wodą, obrać ze skórki, przekroić na pół i wykroić pestki. Po wykonaniu tych czynności zalać owoce zimną wodą, dodać trochę cukru i gotować na najmniejszym ogniu przez 10 minut. Po zagotowaniu należy odcedzić gruszki. Do drugiego garnuszka wlać mleko, cukier waniliowy i troszkę soli, po zagotowaniu składników zdjąć z ognia. Ugotować ryż i odcedzić go, zalać zimną wodą i odsączyć. Odsączony ryż przełożyć do garnuszka z mlekiem i gotować aż ryż wchłonie całe mleko. Następnie żelatynę wsypać do zimnej wody. Wymieszać cukier z żółtkami i dodać do ryżu, dokładnie wymieszać. Ryż zostawić do wystygnięcia, jajka i pozostałe białka wymieszać. Do garnka wlać trochę mleka i zagotować je, po ostygnięciu dodać do jajek. Całą masę mleczno-jajeczną gotować na małym ogniu i ubijać na gęstą śmietanę. Gdy żelatyna jest już gotowa, dodać ją do kremu i wymieszać całość. Śmietanę kremówkę ubić i dodać ją do kremu, później dodać ryż i mieszać. Gruszki ułożyć na blaszce, a na nie krem z ryżem. Blachę włożyć do lodówki na 4-5 godzin.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej