
Składniki
130 mililitrów
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
15 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmieszaj 100 mililitrów wody, sok z cytryny, sos sojowy, imbir oraz miód.
Krok 2
Drobno posiekaj czosnek oraz cebulę i dodaj do marynaty.
Krok 3
Osobno zmieszaj resztę wody z mąką ziemniaczaną i dodaj do marynaty a następnie zagotuj.
Krok 4
Odstaw na kwadrans, a potem mocz w marynacie wyczyszczone krewetki przez około godzinę.
Krok 5
Na koniec włóż je do folii aluminiowej i piecz na grillu (lub w piekarniku) przez kilka minut.
Krok 6
Serwuj gorące, nabite na wykałaczki, polane sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej