Ryż na mleku kokosowym z mango i bananem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

39 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wypłucz ryż pod bieżącą wodą, przełóż go do garnka, zalej 300ml gotującego się mleka kokosowego. Ryż gotuj w kąpieli wodnej pod przykryciem około 20-30 minut.

Ryż na mleku kokosowym z mango i bananem - Krok 1

Krok 2

Otrzyj limonkę ze skórki, wyciśnij z niej sok, drugą pokrój w cząstki, mango i banana pokrój w kostkę, orzeszki upraż na złoty kolor na suchej patelni.

Ryż na mleku kokosowym z mango i bananem - Krok 2

Krok 3

Po ugotowaniu ryżu dodaj do niego sok z limonki, otartą skórkę i rodzynki, dopraw go do smaku 3-4 łyżkami syropu klonowego. Ryz przełóż na talerz, na środku umieść pokrojone owoce, orzeszki, cząstki limonki, całość oprósz z wierzchu cynamonem i ewentualnie polej odrobiną syropu klonowego.

Ryż na mleku kokosowym z mango i bananem - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Ryż możesz ugotować w zwykłej wodzie i tylko doprawić mlekiem kokosowym będzie wtedy o wiele mniej kaloryczny.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż na mleku kokosowym z mango i bananemRyż na mleku kokosowym z mango i bananem

Ryż z jabłkami i cynamonem to już klasyka! Dziś przedstawiamy nieco inną, bardziej nowoczesną wersję tego smakołyku – oto przepis na ryż na napoju kokosowym z mango i bananem. Ciekawe, czy posmakuje Wam tak samo jak ta, którą pamiętacie z dzieciństwa! Nie dowiecie się, dopóki nie spróbujecie.

Dla kogo?

Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem to coś dla każdego łasucha!

Na jaką okazję?

Ryż na słodko z owocami to świetny pomysł na niespieszne, weekendowe śniadanie. Jeśli zostanie Ci jakaś porcja, równie dobrze możesz ją zjeść także na kolację.

Czy wiesz, że?

Egzotyczny owoc mango ceniony był za swoje walory odżywcze i smakowe już ponad 4 tysiące lat temu w Indiach. Określano go „owocem bogów”.

Dla urozmaicenia

Do ryżu na napoju kokosowym przygotuj świeżo wyciskany sok – z pomarańczy lub grejpfruta. To duet idealny!