Ryż na mleku z bananem i sosem truskawkowym

Autor: dr Ewa Rychlik

ratingratingratingratingrating

1

268 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 mililitrów

120 gramów

4 łyżeczki

2 sztuki

300 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż zalej mlekiem i gotuj do miękkości na wolnym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania dodaj margarynę, całość wymieszaj.

Ryż na mleku z bananem i sosem truskawkowym - Krok 1

Krok 2

Banan umyj, obierz, pokrój w półplasterki. Wymieszaj z ryżem i cynamonem.

Ryż na mleku z bananem i sosem truskawkowym - Krok 2

Krok 3

Opłucz truskawki, usuń szypułki. Mrożone odstaw, żeby nieco rozmarzły. Pokrój na kawałki, przełóż do rondelka i rozgotuj. Możesz przetrzeć przez sito, żeby uzyskać jednolitą konsystencję.

Ryż na mleku z bananem i sosem truskawkowym - Krok 3

Krok 4

Przełóż ryż do salaterki. Polej sosem truskawkowym.

Ryż na mleku z bananem i sosem truskawkowym - Krok 4
dr Ewa Rychlik

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, manganu, witaminy C.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej