Ryż pikantna słodkość przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż pikantna słodkość

Autor: IVI

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 opakowania

1 sztuka

410 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wstawiamy garnek z osolona wodą na gaz. Następnie, gdy woda wrze wrzucamy 3 torebki ryżu i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Krok 2

Porcje mięsa koimy na kostkę (ok. 2cm) posypujemy mieszanką soli i pieprzu, odstawiamy na 15 min. w chłodne miejsce. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron.

Krok 3

Oddzielamy owoce od zalew (zalewy wlewamy do miski). Ananasa lub brzoskwinie kroimy w kostkę (ok. 2 cm). Do miski z zalewami owocowymi dodajemy 3 łyżki mąki i kostkę Rosół z kury Knorr, dobrze mieszamy, aby nie pozostawić grudek. Wlewamy na patelnię. Dodajemy kukurydzę, owoce, paprykę słodką oraz curry i pieprz cayenne (ilość do smaku). Dusimy ok. 10 minut, aż utworzy się gęsty sos.

Krok 4

Nakładamy na talerz i... Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż pikantna słodkość - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż pikantna słodkość - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż pikantna słodkość - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż pikantna słodkość - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż pikantna słodkość - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż pikantna słodkość - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż pikantna słodkość - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej