Sałatka z zielonej soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z zielonej soczewicy

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

60 gramów

0.5 sztuki

0.25 sztuki

2 garść

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Soczewicę namocz i ugotuj. Odmierz odpowiednia ilość i ostudź.

Sałatka z zielonej soczewicy - Krok 1

Krok 2

Z połowy granata wyciągnij owoce. Wyłóż do miseczki.

Sałatka z zielonej soczewicy - Krok 2

Krok 3

Awokado pokrój w drobną kostkę, dodaj czosnek.

Sałatka z zielonej soczewicy - Krok 3

Krok 4

Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj przyprawy.

Sałatka z zielonej soczewicy - Krok 4
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z zielonej soczewicySałatka z zielonej soczewicy

Pora na: Podwieczorek.

Większość osób dietę kojarzy z monotonnymi, powtarzalnymi daniami, które po pewnym czasie przestają już smakować. Aby uchronić się przed tym kulinarnym marazmem, skorzystajcie z naszej propozycji na wyjątkowy podwieczorek. W tej roli świetnie sprawdzi się sałatka z zielonej soczewicy, z dodatkiem słodkiego granata, awokado i rukoli. Brzmi pysznie? I tak też smakuje. Sałatkę cechuje różnorodność i łączenie smaków wytrawnych ze słodkimi. Wszystkie składniki doskonale się uzupełniają, tworząc kompozycję orzeźwiającą, lekką i nowoczesną!

Dla kogo?

Sałatka z zielonej soczewicy jest idealnym uzupełnieniem diety wysokobiałkowej. Przypadnie do gustu osobom ceniącym nie tylko wyjątkowy smak dań, ale także prostotę ich przygotowania.

Wiesz, co jesz!

Podwieczorek według naszego przepisu to 180,3 kcal, 8,5 g błonnika oraz 8 g białka.

Czy wiesz, że?

Historia uprawy granatów sięga kilku tysięcy lat. Dziś można spotkać je w klimacie suchym i gorącym. Zaskakująca jest jednak odporność rośliny na niską temperaturę. Według biologów granat bez trudu poradzi sobie z mrozem sięgającym nawet 11 stopni Celsjusza.